spolni odnos, ženska, moški Svet24.si

Gonoreje sodobna medicina še ni izkoreninila

koronavirus, meso, peka, odojek Svet24.si

Moškim, ki uživajo meso, bi prepovedali seks, ...

janša Necenzurirano

Zadnji Janšev juriš #kolumna

milan brglez sta3 Reporter.si

Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

trije prijatelji Njena.si

Exatlon: Tim, Michael in Teo tesno povezani še iz...

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo je poslovnež, ki je razkuril Blejce, zdaj pa v luksuzni jahti pluje po Jadranu

Deli na:
Kdo je poslovnež, ki je razkuril Blejce, zdaj pa v luksuzni jahti pluje po Jadranu

Jahta sunseeker 95 v lasti Miha Jarca fotografirana pred marino Lumbarda na Korčuli. - Foto: bralec Reporterja

Resda je draginja, prihaja kriza, vlada negotovost, toda zdi se, da nekateri živijo v vzporednem svetu. Med temi izbranci je tudi lastnik ljubljanske firme Mijaks, znani poslovnež Miha Jarc. Je lastnik skupine, znane predvsem po gradnji in trženju nadstandardnih oskrbovanih stanovanj za starejše generacije.

Mijaks je med drugim zgradil že dva sklopa luksuznih oskrbovanih stanovanj v ljubljanskih Murglah, prav tako so tovrstne nepremičnine zgradili v Dravljah in na Bledu. V novem Centru dobrega počutja z bazenom v Murglah strankam ponujajo »več od povprečne izkušnje športnega centra«.

Jarc je sicer občinske svetnike na Bledu razburil pri gradnji luksuznih »oskrbovanih stanovanj«, saj jim je predstavil, da bo zgradil takšna stanovanja za starejše, zdaj pa jih ponuja turistom na spletu kot luksuzne apartmaje, kjer dobijo starejši od 65 let 15-odstotni popust.

Je tudi ljubitelj razkošnih plovil. Do pred dvema letoma je bil lastnik jahte tipa  sunseeker, dolge 22,3 metra, registrirane v Piranu. Šlo je za eno največjih v Sloveniji registriranih jaht, zgrajena je bila leta 2008. Zanj je očitno postala prestara, pred dvema letoma si je namreč omislil novo in precej večjo sunseeker 95, ki jo je registriral za gospodarski oziroma turistični namen (čarter). Od naših virov smo prejeli fotografije tega čudovitega plovila, ki je bilo zasidrano pred marino Lumbarda na Korčuli.

Foto: Gorenjska banka - Ljubljanski poslovnež Miha Jarc, znan po gradnji in trženju luksuznih oskrbovanih stanovanj

Jahta je bila zgrajena v Veliki Britaniji, dolga je prek 28 metrov (!), poganjata jo dva motorja, vsak premore 1435 kilovatov. Upravlja jo posadka štirih oseb,  potovalna hitrost je 24 vozlov (44 kilometrov na uro), najvišja hitrost pa 26 vozlov (48 kilometrov na uro). V njej je prostora za deset gostov, ki jim je na voljo pet luksuznih apartmajev.

Tla na palubi so narejena iz prestižnega tikovega lesa, ponaša se z vrhunskim dizajnom in prostornostjo, kar seveda pri 28 metrih dolžine ni nenavadno. Rezervoar za gorivo je dovolj velik za kar 12 tisoč litrov dizla (!), z njim lahko plovilo prevozi do 1400 navtičnih milj (2600 kilometrov). Nedvomno je poraba goriva izjemno visoka. Ob plutju med jadranskimi otoki gostom ponujajo tudi vrhunska kulinarična doživetja.

Enako jahto, staro dve leti, trenutno prodajajo na Malti za sedem milijonov evrov. Jarc jo odplačuje na lizing pri banki Sparkasse. Kot rečeno, jo ponuja v najem Na njihovi strani sicer ni cen, je pa enotedenski najem enakega tipa jaht sunseeker 95 od petdeset tisoč evrov na teden navzgor (!). Na spletni strani gostom v angleškem jeziku predstavljajo, da bodo imeli z njihovo jahto nepozabna doživetja s plutjem po Jadranu.

Jarca smo vprašali, ali jahto uporablja tudi zasebno in koliko časa na leto, vendar odgovora ni bilo.