nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo je J.D., ki slovenskim strankam prodaja glasove?

Deli na:
Kdo je J.D., ki slovenskim strankam prodaja glasove?

Foto: Arhiv Reporterja

Več strank je v zadnjih dneh po poročanju Dnevnika dobilo ponudbo J. D., ki strankam v zameno za plačilo po dogovoru ponuja več kot 2500 glasov. Prejem pisma so potrdili v Zares, Pozitivni Sloveniji in SLS. Kot poroča Dnevnik, gre po kazenskem zakoniku za kršitev proste odločitve volivcev in kaznivo dejanje sprejemanja podkupnine pri volitvah.

Podpisani J. D. stranke seznanja, da je eden najuspešnejših posameznikov, ki se v Sloveniji ukvarjajo z mrežnim marketingom in investicijami. Kot piše, ima v Sloveniji okoli 2500 pravih sledilcev, ki mu zaupajo, in če je potrebno, tudi slepo sledijo. Dopis po poročanju Dnevnika zaključuje z navedbami, da bo v primeru, če odgovora ne bo dobil, na koncu sam izbral kandidata oziroma stranko ter oddal ukaz za 2500 glasov.

Ta dopis je te dni po elektronski pošti dobilo več strank, avtor v pismu celo navaja, da ga je poslal predsednikom vseh strank. Ob tem Dnevnik navaja, da je za vstop stranke v parlament, če se bo volitev tako kot pred tremi leti udeležil dober milijon volivcev, potrebnih nekaj več kot 40.000 glasov.
 
Identitete avtorja dopisa na Dnevniku niso uspeli preveriti, saj se J. D. ni oglasil ne po telefonu ne po elektronski pošti. Prvak Zares Gregor Golobič je za časnik pojasnil, da podobnih ponudb doslej še niso dobili. So se pa v stranki odločili, da bodo zadevo prijavili pristojnim organom.
 
Po kazenskem zakoniku gre za eno od kaznivih dejanj zoper volilno pravico in volitve, konkretno za kršitev proste odločitve volivcev, o kateri govori 151. člen kazenskega zakonika. Zagrožena je denarna kazen ali zapor do enega leta, dana podkupnina pa se vzame.
 
Kot kaznivo dejanje je v 157. členu kazenskega zakonika opredeljeno tudi sprejemanje podkupnine pri volitvah, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Sprejeta nagrada, darilo ali druga premoženjska korist se vzamejo.
 
Protikorupcijska komisija je že zasledila kupovanje glasov, in sicer po poročanju Dnevnika pred lokalnimi volitvami, ko je ugotovila, da je zunajparlamentarna politična stranka, katere kandidat se je v eni od manjših slovenskih občin potegoval za župana, za vsak glas za svojega kandidata volilnim upravičencem ponujal denarno nadomestilo. Komisija je z zadevo seznanila organe pregona, vodstvom vseh političnih strank, katerih kandidati so nastopali na lokalnih volitvah, pa predlagala, naj od vseh svojih odborov in članov zahtevajo, da se vzdržijo tovrstne prakse.