Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša agenta Sove zaslužila več kot 260 tisoč evrov s plavajočimi hiškami na Ljubljanici

Deli na:
Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša agenta Sove zaslužila več kot 260 tisoč evrov s plavajočimi hiškami na Ljubljanici

Plavajoči hiški na Ljubljanici - Foto: Primož Lavre

Plavajoči hiški na Ljubljanici je mestu Ljubljana prodalo podjetje 3maran, ki ga vodi stari znanec ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nekdanji šef Sove Sebastjan Selan, njegov solastnik Sandi Bonaca pa je bil šef ljubljanske redarske službe.

Mediji so poročali o plavajočih hiškah, ki ju je pred novim letom ob Ljubljanici namestilo javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) in ju bo oddajalo v najem turistom. Plavajoči hiški imata v notranjosti dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, spalnico, otroško sobo s pogradom in kopalnico, na terasi pa je velika miza in šest stolov ter dva ležalnika in masažni bazen.

Površina bivalnega dela je 32, površina vseh zunanjih teras pa 50 kvadratnih metrov. Z njima bodo, kot je dejal župan Zoran Janković, poživili prenovo Ljubljanice, upravljanje pa je prevzel javni zavod Ljubljanski grad. Zanju so v LPT odšteli 261.527 evrov, naročili pa so ju pri podjetju 3maran, ki je naselje plavajočih hišk postavilo že v Marini Portorož.

Prav to je najbolj zanimiv podatek, saj gre za stare znance župana Jankovića. Direktor podjetja 3maran je Sebastjan Selan, ki je tudi njegov 75-odstotni lastnik, preostalih 25 odstotkov pa je v lasti Sandija Bonace. Gre za nekdanja uslužbenca Sove: Selan je bil od leta 2010 do 2012 (v času vlade Boruta Pahorja) celo direktor obveščevalne agencije, nato je sedem let vodil Marino Portorož, v istem obdobju pa po dve leti tudi družbi Terme Čatež in Delo Prodaja; vse te družbe so lastniško povezane z Bojanom Petanom, ki je znan po odličnih odnosih z Gregorjem Golobičem.

Bonaca pa je po izredni odpovedi na Sovi leta 2012 našel novo službo na čelu ljubljanskega redarstva, kjer je bil eden od pogojev za to službo znanje italijanščine. Verjetno ni bil razlog spomin na nekdanje okupatorje, ampak dejstvo, da Bonaca prihaja iz Kopra, kjer je tudi vodil odbor Pozitivne Slovenije, ki jo je ustanovil Janković. Ob nastopu vlade Alenke Bratušek pa je postal vodja kabineta ministrice za Slovence po svetu Tine Komel, nato pa v Marini Selanov pomočnik.

Po Selanovem odhodu je Marino Portorož prevzel Miha Zupanc, predsednica nadzornega sveta pa je Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka in sošolka Gregorja Golobiča. Selan pa je, kot sam navaja na spletni strani družbe 3maran, leta 2017 ustanovil podjetje S-Teams, dve leti pozneje pa 3maran in 3 Star Adriatic, obe podjetji se ukvarjata s proizvodnjo in prodajo bivalnih plovil in pripravo celovitih infrastrukturnih projektov zanje po vsem Jadranu.

Po podatkih Ajpesa je družba 3maran imela leta 2021 za dober milijon (natančno 1.096.596 evrov) čistih prihodkov od prodaje in 32.173 evrov čistega dobička. Kot je razvidno iz Erarja, je od proračunskih porabnikov prejela 359.468,45 evra. Od tega največji prihodek pomeni posel z javnim zavodom Ljubljanska parkirišča in tržnice, od katerega je prejela 312.181,53 evra.

Poleg že omenjenih 261.527 evrov za plavajoči hiški ob Ljubljanici je z LPT decembra sklenila še eno pogodbo, in sicer za 50.654 evrov. Z občino Ankaran pa je julija lani sklenila posel za 25.583 evrov. Za podjetje 3 Star Adriatic ni podatkov na Ajpesu in Erarju.