Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

janez poklukar Necenzurirano

Razkrivamo največjo luknjo v sistemu PCT, zaradi ...

baloni, državno-prvenstvo, balonarstvo Odkrito.si

Balonarska nesreča na Barju

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Slovenija

Nadškof Zore protestira zoper prepoved maše za domobrance: Gre za protipraven poseg v pravico do veroizpovedi

Deli na:
Nadškof Zore protestira zoper prepoved maše za domobrance: Gre za protipraven poseg v pravico do veroizpovedi

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore. - Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković je prek Javni zavod Ljubljanski grad preprečil, da bi se minulo nedeljo v grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu darovala sveta maša za pokojne domobrance, pokopane na bližnjem, po vojni oskrunjenem vojaškem pokopališču na Orlovem vrhu.

Janković v Ljubljani, v »mestu herojev« ne dovoli »kakršnih koli spomenikov, ki bi poveličevali izdajstvo lastnega naroda«. Zoper to početje je protestiral predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore.  

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je javno izrazila protest in zaskrbljenost zaradi prepovedi svete maše v organizaciji Nove Slovenske zaveze. SŠK je mnenja, da je grajska kapela sakralni kulturni prostor v lasti in upravljanju javnega zavoda Ljubljanski grad, ki ga je dolžan vzdrževati in ohranjati ter ga dajati na razpolago širši javnosti v skladu z njegovim namenom in pod enakimi pogoji za vse (tudi za vernike Katoliške cerkve).

Javni zavod je z omenjeno prepovedjo obhajanja svete maše v grajski kapeli in vplivanjem na namen mašne daritve nedopustno in protipravno posegel v pravico do veroizpovedi iz 41. člena ustave, v povezavi z načelom ločitve države in verskih skupnosti iz 7. člena ter načelom enakosti pred zakonom iz 14. člena ustave.

Slovenska škofovska konferenca poziva Javni zavod Ljubljanski grad in Mestno občino Ljubljana, da prekliče prepoved obhajanja svete maše v grajski kapeli ter omogoči njeno izvedbo v skladu z ustavno zagotovljeno svobodo Katoliške cerkve.