Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Zore protestira zoper prepoved maše za domobrance: Gre za protipraven poseg v pravico do veroizpovedi

Deli na:
Nadškof Zore protestira zoper prepoved maše za domobrance: Gre za protipraven poseg v pravico do veroizpovedi

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore. - Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković je prek Javni zavod Ljubljanski grad preprečil, da bi se minulo nedeljo v grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu darovala sveta maša za pokojne domobrance, pokopane na bližnjem, po vojni oskrunjenem vojaškem pokopališču na Orlovem vrhu.

Janković v Ljubljani, v »mestu herojev« ne dovoli »kakršnih koli spomenikov, ki bi poveličevali izdajstvo lastnega naroda«. Zoper to početje je protestiral predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore.  

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je javno izrazila protest in zaskrbljenost zaradi prepovedi svete maše v organizaciji Nove Slovenske zaveze. SŠK je mnenja, da je grajska kapela sakralni kulturni prostor v lasti in upravljanju javnega zavoda Ljubljanski grad, ki ga je dolžan vzdrževati in ohranjati ter ga dajati na razpolago širši javnosti v skladu z njegovim namenom in pod enakimi pogoji za vse (tudi za vernike Katoliške cerkve).

Javni zavod je z omenjeno prepovedjo obhajanja svete maše v grajski kapeli in vplivanjem na namen mašne daritve nedopustno in protipravno posegel v pravico do veroizpovedi iz 41. člena ustave, v povezavi z načelom ločitve države in verskih skupnosti iz 7. člena ter načelom enakosti pred zakonom iz 14. člena ustave.

Slovenska škofovska konferenca poziva Javni zavod Ljubljanski grad in Mestno občino Ljubljana, da prekliče prepoved obhajanja svete maše v grajski kapeli ter omogoči njeno izvedbo v skladu z ustavno zagotovljeno svobodo Katoliške cerkve.