stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kavi je dodana vrečka s sladkorjem, na kateri je zastava SFRJ z rdečo zvezdo

Deli na:
Kavi je dodana vrečka s sladkorjem, na kateri je zastava SFRJ z rdečo zvezdo

Foto: Arhiv Reporterja

Kdor hoče biti do gostov ustrežljiv in prijazen, ker se zaveda zlatega gostinskega pravila, da je vsak gost kralj, se bo trudil, da v svoji ponudbi ne bo imel nečesa, kar bi dodatno in brez potrebe vznejevoljilo in vznemirilo obiskovalce. Kaj ti namreč pomaga, če imaš na računu zapisano »Hvala za obisk«, odveč je tudi vsaka gostiteljeva prijaznost, če si storil eno samo, v nebo vpijočo napačno potezo.

Kako razumeti ravnanje Zdenke Zajc Selko, najemnice gostišča v Planinskem domu Janče? Nič hudega sluteče goste je najprej lepo postregla s kosilom, ko pa so si nato zadovoljni naročili še pijačo in kavo, jih je doletelo zanje skrajno neprijetno presenečenje. Kavi je bila dodana vrečka s sladkorjem, na kateri je bila jugoslovanska zastava z rdečo zvezdo. Ali naj se ob takšni – za marsikoga neokusni – ponudbi raje zavijemo v molk brez komentarja ali pa gostiteljico vendarle diskretno opozorimo, da nam vrečke s sladkorjem z jugoslovansko zastavo z rdečo zvezdno niso niti najmanj všeč, pa ne zato, ker bi bili morda pretirano občutljivi, temveč zato, ker dejansko odkrito žalijo naša državljanska čustva?

»Če je nekdo to razumel kot provokacijo, ne vem, kaj naj ob tem rečem, to ni bil moj namen,« nam je dejal Tone Selko, ki z ženo Zdenko Zajc Selko vodi gostišče v Planinskem domu Janče. Vrečke s sladkorji, na katerih so različni motivi, med njimi naj bi bili celo francoski klasiki, je namreč prejel od dobavitelja, kar pomeni, da na izbor nima posebnega vpliva. Med vrečkami so se tako po naključju znašle tudi takšne z jugoslovansko zastavo, kar je povezano s tem, da je v domu spominska soba partizanske II. grupe odredov: »Če bi denimo hoteli imeti na vrečkah s 'cukrom' slovensko zastavo, to po slovenskem protokolu ni mogoče. Vrečke z jugoslovansko zastavo mi je dobavitelj prvič prinesel pred šestimi leti in jih vse do danes niti nisem imel.«

Ob tem je Tone – med osamosvojitveno vojno je bil sam teritorialec in celo ves čas stražil Šentjakobski most – hitel pojasnjevati, da v Planinski dom na Jančah prihajajo različni ljudje, zato se kot gostinec ne sme politično opredeljevati: »Gost je gost in ne zanima me, kakšno je njegovo politično prepričanje. V spomin na partizansko bitko na Jančah bodo zadnji dan v maju množično prišli borci, nato bo junija veliko kresovanje ob dnevu državnosti, na katerega pridejo predstavniki SLS in drugih opozicijskih strank. Lahko bi rekel, da smo dobri prijatelji s predsednikom SLS Markom Zidanškom, morda celo bolj kot s predsednico občinske borčevske organizacije, ki si lasti del doma.«

Dom naj bi bil narejen z udarniškim delom borčevske organizacije, čeprav je danes pod okriljem Planinske zveze Slovenije. Predsednik PZS Bojan Rotovnik za zdaj ni povedal, ali je je pakiranje sladkorjev v vrečke z jugoslovansko zastavo z rdečo zvezdo dopustno tudi za zvezo.