državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sisi zatrdil, da je z Muslimansko bratovščino v Egiptu konec

Deli na:
Sisi zatrdil, da je z Muslimansko bratovščino v Egiptu konec

Foto: Reuters

Nekdanji vodja egiptovske vojske in favorit za novega predsednika Egipta Abdul Fatah al Sisi je v svojem prvem predvolilnem intervjuju izključil vsako možnost sprave z Muslimansko bratovščino. Kot je zatrdil, je s tem gibanjem odstavljenega predsednika Mohameda Mursija v Egiptu "konec" in se ne bo, če bo on postal predsednik, nikoli več vrnilo.

Muslimansko bratovščino so, potem ko je al Sisijeva vojska julija lani odstavila Mursija, prepovedali in jo označili kot "teroristično organizacijo", njeni voditelji pa so bili aretirani. V protestih je bilo takrat ubitih več kot 1400 ljudi, večinoma islamističnih Mursijevih privržencev.

"Nisem bil jaz tisti, ki je opravil z njo, vi Egipčani ste opravili z njo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v prvem televizijskem intervjuju, odkar je napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah konec maja, poudaril Sisi. Tako je odgovoril na vprašanje, ali je z bratovščino konec. Kot je ocenil, so ljudje zavrnili ideologijo bratovščine in ne bi dopustili njene vrnitve.

Na vprašanje, ali bratovščina v primeru, da bo on vodil Egipt, v tej državi ne bo več obstajala, je odgovoril kratko in nedvoumno z "da". S temi besedami je izključil vsako možnost sprave s tem gibanjem, piše AFP.

V intervjuju, ki so ga posneli vnaprej, je bil Sisi videti zbran in dobre volje, oblečen je bil v obleko in ves čas nasmejan. Med drugim je sodržavljanom zatrdil, da vojska v primeru njegove izvolitve za predsednika države "ne bo igrala vloge pri vodenju Egipta". Kot je poudaril, ni kandidat vojske.

Sisijev edini rival na prihajajočih volitvah, levičarski politik Hamden Sabahi opozarja, da se bo Egipt pod Sisijem vrnil v avtokratske čase, kakršnim so bili priča v času dolgoletnega diktatorja Hosnija Mubaraka. Leta 2011 strmoglavljeni Mubarak je, tako kot vsi dosedanji predsedniki Egipta z izjemo Mursija, izhajal iz vojske.

V intervjuju je sicer Sisi med drugim še razkril, da so že dvakrat kovali atentat nanj. Oba poskusa atentata naj bi razkrili po lanskem juliju. Obenem je zatrdil, da "verjamem v usodo in me ni strah".