kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Katastrofa! Na predsedniških volitvah ne bo vzporednih volitev, ker je RTVS zmanjkalo denarja

Deli na:
Katastrofa! Na predsedniških volitvah ne bo vzporednih volitev, ker je RTVS zmanjkalo denarja

Ljudmila Novak (NSi) in Romana Tomc (SDS) - Foto: Bobo

Prvič v zgodovini samostojni Slovenije na volitvah ne bodo opravljali vzporednih volitev. Informacijo nam je potrdila direktorica Mediane Janja Božič Marolt, podobno informacijo smo dobili tudi iz TV Slovenija, za katero pred predsedniškimi volitvami ankete opravlja agencija Episcenter.

In zakaj ne bo vzporednih volitev? Preprosto, ker za to nimajo denarja, so nam odgovorili iz TVS. Tudi POP TV takšne storitve ni naročil Mediani, ki zanj opravlja ankete pred predsedniškimi volitvami.

Obe televiziji pa naj bi, kot smo izvedeli, ob zaprtju volišč objavili volilno napoved, ki jo bodo opravili na podlagi telefonskih anket. Te seveda niso tako zanesljive kot »exit polls«, kot v tujini imenujejo vzporedne volitve. Izide lahko pravilno napovedo, lahko pa tudi popolnoma zgrešijo.

Še večji problem bo nastal, ker bodo televizije najprej objavile rezultate predčasnih volitev, kjer pa gre za popolnoma nereprezentativen vzorec volivcev. Predčasne volitve običajno zelo odstopajo od rezultatov vseh preštetih volilnih glasovnic.

»Vzporedne volitve smo doslej opravljali na vseh dosedanjih volitvah, tako na predsedniških kot parlamentarnih, tudi na evropskih volitvah, celo v posameznih občinah na lokalnih volitvah,« pravi Janja Božič Marolt, ki je s svojo agencijo sodelovala tudi na hrvaških volitvah.

Med vzporednimi predsedniškimi in evropskimi volitvami so izvedli tudi ankete o podpori strankam na državni ravni. Takšne ankete so veliko bolj reprezentativne kot običajne, ki jih opravljajo s telefonskimi klici. Letos bomo državljani oziroma plačniki RTV programa zanje prikrajšani.