stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Katarski emir v Sloveniji: ogledal si bo tudi džamijo, zgrajeno z njegovim denarjem

Deli na:
Katarski emir  v Sloveniji: ogledal si bo tudi džamijo, zgrajeno z njegovim denarjem

Katarski emir, šejk Tamim bin Hamad al Tani - Foto: Profimedia

Katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Tani danes začenja uradni obisk v Sloveniji. Emir bo obiskal predsedniško palačo, kjer se bo udeležil zasebnega pogovora s predsednikom Borutom Pahorjem. Kasneje bosta voditelja vodila plenarne pogovore med delegacijama obeh držav o dvostranskem sodelovanju in aktualnem političnem dogajanju.

Emirja na obisku v Sloveniji spremlja številčna delegacija, v kateri so med drugim minister za zunanje zadeve, minister za finance ter minister za trgovino. Teme pogovorov bodo vključevale dvostransko sodelovanje in aktualno politično dogajanje, predvsem vojno v Ukrajini in razmere na Zahodnem Balkanu.

S katarskim emirjem se bo srečal tudi odhajajoči premier Janez Janša. Spregovorila bosta o bilateralnih odnosih, razmerah na Bližnjem vzhodu, Afganistanu, ruski invaziji na Ukrajino ter njenih posledicah na širšo mednarodno skupnost.

Pahor in Al Tani bosta skupaj obiskala tudi Muslimanski kulturni center Ljubljana, kjer bosta odkrila klop prijateljstva. Katar je namreč izdatno financiral granjo centra.

Tokratni obisk je priložnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, predvsem za potrditev dogovorov na področju energetike s ciljem večje diverzifikacije dobave zemeljskega plina v Slovenijo.

Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno na blagovno menjavo, razvojni načrti Katarja v prihodnjih desetih letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja in pristanišče.

V okviru obiska je predviden tudi podpis memoranduma o soglasju med javno agencijo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Spirit in katarsko državno investicijsko družbo Qatar Holding.