državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kardinal Rode ter ministra Logar in Podgoršek v Vatikanu pri papežu Frančišku, ki je pohvalil "veličastno" slovensko smreko (FOTO)

Deli na:
Kardinal Rode ter ministra Logar in Podgoršek v Vatikanu pri papežu Frančišku, ki je pohvalil "veličastno" slovensko smreko (FOTO)

Foto: Twitter/MZZ

Slovensko delegacijo, ki pripravlja božično drevo na Trgu svetega Petra v Vatikanu, je dopoldne sprejel papež Frančišek, potekala je tudi maša za domovino. Zunanji minister Anže Logar se je sešel s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem. Ob 17. uri pa bodo prižgali lučke na slovenski smreki.

Kot je na Twitterju zapisalo zunanje ministrstvo, se je minister Logar z nadškofom Gallagherjem pogovarjal o izzivih, povezanih s pandemijo covida-19, humanitarnih razmerah po svetu in v soseščini, aktivnostih Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, prihodnosti Evropske unije in predsedovanju Slovenije Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je zjutraj na grobu Janeza Pavla II. v vatikanski baziliki daroval mašo za domovino. Šlo je za mašo ob 30-letnici samostojne Slovenije ter tudi za zahvalo trem, ki so k temu veliko prispevali - nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II., nekdanjemu nadškofu Alojziju Šuštarju in prvemu veleposlaniku Slovenije pri svetem sedežu Štefanu Faležu. Cvikl je po poročanju Radia Slovenija v pridigi poudaril, da je samostojnost dar, ki ga je treba ohranjati ob skupni rasti v odprtosti, spoštovanju in enotnosti.

Zatem je delegacijo iz Slovenije, v kateri so bili poleg Logarja med drugim še minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, kardinal Franc Rode, nadškof Cvikl, veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf in veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, dopoldne na avdienci sprejel papež Frančišek.

"Slovenija je poklonila veličastno smreko, izbrano v kočevskih gozdovih," je poudaril papež po poročanju Vatican News. Papež je pozdravil tudi delegaciji iz italijanske škofije Teramo-Atri, ki je letos podarila jaslice iz keramike.

Papež je še dejal, da so tako božično drevo kot jaslice letos bolj kot kadarkoli prej znamenje upanja za prebivalce Rima in romarje, ki jih bodo lahko prišli občudovat. "Drevo in jaslice pomagajo ustvariti božično vzdušje, ki spodbuja z vero živeti skrivnost Odrešenikovega rojstva," je poudaril.



Ob začetku avdience je svetega očeta nagovoril mariborski nadškof metropolit Cvikl. Prenesel mu je pozdrave slovenskih škofov, slovenske vlade in predvsem slovenskih vernikov ter vseh ljudi dobre volje. Spomnil je, da je Slovenija Vatikanu prvič poklonila božično drevo leta 1996. Letos ga podarja drugič, in sicer ob 30-letnici samostojnosti in neodvisnosti države.

Nadškof Cvikl je ob tem poudaril, da ima smreka 30 metrov za 30 let ter da prihaja z ozemlja, prepojenega s krvjo mučencev po drugi svetovni vojni. "Drevo je raslo na tem ozemlju in nosi s sabo sporočilo upanja in miru. Kajti ti, ki so umirali, so umirali z vero. Umirali so z rokami, dvignjenimi k Bogu in so čutili Božjo bližino tudi v tako težkih trenutkih. Tako tudi to božično drevo želi sem prinesti to upanje, vero in ljubezen Boga, ki se vedno sklanja k nam," je še poudaril nadškof Cvikl.

Zunanje ministrstvo je tvitnilo, da je Slovenija božično drevo za trg svetega Petra podarila ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti ter s tem izrazila zahvalo prizadevanjem Svetega sedeža med osamosvajanjem Slovenije.

Slovensko smreko krasijo okraski, izdelani v Sloveniji. Na trgu bo od 30. novembra do 10. januarja, ob 17. uri pa jo bodo slovesno osvetlili. Slavnostni govornik na osvetlitvi bo minister Logar.