Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kar 4000 romarjev na praznovanju 200-letnice Marije Pomagaj na Brezjah

Deli na:
Kar 4000 romarjev na praznovanju 200-letnice Marije Pomagaj na Brezjah

Foto: Bobo

Slavnostne maše na Brezjah ob 200-letnici milostne podobe Marije Pomagaj se je udeležilo okoli 4000 romarjev, romarskemu središču pa je papež Frančišek ob tej priložnosti poklonil mašni plašč. Predsednik škofovske konference Andrej Glavan je med mašo poudaril pomen Marije za kristjane in še posebej podobe Marije Pomagaj za slovenski narod.

K podobi Marije Pomagaj, ki jo je naslikal Leopold Layer, vsako leto romajo številni verniki, ki Marijo prosijo za pomoč. V 150 letih, odkar so se začela pričevanja o čudežnih ozdravitvah, naj bi se na Brezjah zvrstilo že 15 milijonov romarjev.

Na včerajšnji maši, ki se je je udeležilo tudi 80 duhovnikov in šest škofov, so med drugim papežu Frančišku, ki je Brezjam poklonil mašni plašč, simbolno poklonili prt iz čipk, ki so jih izdelale slovenske klekljarice.

Predsednik Slovenske škofovske konference, apostolski administrator ljubljanske nadškofije in novomeški škof Andrej Glavan je v svoji pridigi spomnil, da so se pod brezjansko podobo Marije Pomagaj v 200 letih zatekli in se še vedno zatekajo številni v vojnah in duhovnih stiskah preizkušani Marijini otroci, še posebej pa se k njej zatekajo bolni. Nekaterim od njih je Marija izprosila ozdravljenje, številni pa so prejeli milost, da so z okrepljeno vero začeli pogumno prenašati svoje križe, težave, bolezni in preizkušnje.

Marija je milostni brezjanski podobi v teku dveh stoletij tako delila in okrepila vero mnogim rodovom. "Prav zaradi Nje, kraljice src, so Brezje kraj obilnega spovedovanja in kraj številnih spreobrnjenj, nekakšna duhovna okrepčevalnica in ambulanta," je dodal Glavan.

Ob podobi Marije Pomagaj so se oblikovale velike svetniške osebnosti našega naroda, je poudaril škof Glavan in hkrati vernike pozval, naj prosijo za Božjo pomoč, ki jo v teh težkih časih slovenski narod tako zelo potrebuje.