Revija Reporter
Slovenija

"Vstajnik" Sanjin Jašar se je sodnici priporočil, naj ga kar pokliče, če bo potrebovala mamila

Reporter, STA

2. sep. 2017 6:00

Deli na:

Sanjin Jašar ob včerajšnjem prihodu na sodišče.

Gabrijel Toplak

Na mariborskem okrožnem sodišču se je po poročanju Večera z oprostilno sodbo zaključilo sojenje zagovorniku legalizacije konoplje Sanjinu Jašarju ter soobtoženemu Tomažu Zagoršaku.

Po mnenju sodnice, večja količina zaseženih prepovedanih drog, ki sta jih prodajala za lajšanje bolečin, ne kaže na kaznivo dejanje zoper zdravje, sporna je le nabava.

Obtožnica, ki jo je spisala tožilka Januša Kušar Rotman, je Jašarja in Zagoršaka bremenila proizvodnje prepovedane droge z namenom prodaje. Pri obtoženih je policija v preiskavi januarja 2016 v klubu Supernova zasegla 44 sadik konoplje, dobrih šest kilogramov posušene konoplje, šest gramov konopljine smole, 700 mililitrov kreme s THC, več proizvodov iz konoplje in 13,59 gramov prepovedane droge psilocin. Slednjo je tožilka kasneje izvzela iz obtožnice.

Na obravnavi so zaslišali več prič, ki so pripovedovale, da sta obtožena njim ali njihovim svojcem pomagala z izdelki iz konoplje pri lajšanju bolečin ali posledic hudih bolezni in prometnih nesreč. Izdelke naj bi glede na izpovedbe prič podarila ali jih prodala.

Sodnica Danila Dobčnik Šoštarič je v obrazložitvi sodbe dejala, da protipravnost v zadevi ni dokazana ter da ni šlo za kazniva dejanja zoper zdravje, temveč sta obtožena očitana dejanja izvajala za zdravje ljudi, sporna naj bi bila le nabava. Dodala je še, da ni dokazov, da sta obtožena prepovedano drogo hranila z namenom prodaje.

Še pred izrekom sodbe je po poročanju Večera Jašar sodnici in porotnicama izročil vizitko s pripombo, da bodo morda kdaj kaj potrebovale od njega, ter pripomnil, da imajo dovolj visoko plačo, da izdelke lahko kupijo. Jašar je še dejal, da ima sodišče v primeru oprostilne sodbe priložnost, da se zapiše v zgodovino.

Sodba še ni pravnomočna, tožilka pa je napovedala pritožbo, še piše spletni Večer.