Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako so Serpentinškovi prijatelji prevzeli Komunalno podjetje Kamnik

Deli na:
Kako so Serpentinškovi prijatelji prevzeli Komunalno podjetje Kamnik

Foto: Občina Kamnik

Kamniški župan Marjan Šarec je maja z blokado KPK omogočil, da je družbo prevzela družina Cvirn (na sliki prokurist Grega Cvirn), zdaj je že 91-odstotna lastnica KPK.

Pisali smo, da so zaposleni na kamniški občini na začetku maja prejeli dopis župana Marjana Šarca, v katerem je zahteval, da občina Komunalnega podjetja Kamnik (KPK) do nadaljnjega ne vabi k predložitvi ponudb za evidenčna naročila.

To podjetje ga je razjezilo z obnovo javne ceste v Šmarci, ki je po njegovem potekala nestrokovno, za to je bilo odgovorno vodstvo podjetja. Pol meseca pozneje je vsem zaposlenim v občinski upravi poslal še en dopis, v katerem je preklical prejšnje navodilo »zaradi spremembe, ki so se zgodile v podjetju, in pripravljenosti na učinkovitejše delo«.

KPK je medtem prevzelo županu bolj všečno vodstvo, direktorica je postala Anča Cvirn, prokurist njen sin Grega, namestnica pa hčerka Manca. Vsi trije so solastniki podjetja CI & CA, ki se ukvarja z avtopralnico in opravlja tudi tehnične preglede vozil, Grega Cvirn je prokurist, Anča Cvirn pa direktorica. Poleg tega je Grega Cvirn tudi predsednik KS Podgorje. Cvirnovi naj bi bili veliki podporniki župana Šarca, a vsi zanikajo, da naj bi CI & CA financirala njegovo volilno kampanjo oziroma mu pomagala v volilnem štabu.

Kot smo zvedeli, so Cvirnovi medtem prevzeli večinski delež v KPK, ki je bilo pred tem v lasti zaposlenih. V slednjem so nam potrdili, da je imelo podjetje CI & CA do letošnje pomladi v lasti slabih 30 odstotkov delnic KPK, do sredine leta pa je doseglo 91 odstotkov deleža v KPK in družbo tudi prevzelo.

»Zaradi vse slabšega poslovanja KPK, nezadovoljstva družbe CI & CA, d. o. o. (kot največjega posamičnega lastnika), večine zaposlenih v KPK, Občine Kamnik in občanov glede sodelovanja in dela KPK, se je družba CI & CA, d. o. o., odločila, da bo zavarovala svoj vložek v KPK. Zato je izrazila pripravljenost in namero, da kupi večinski delež (50 % +) v KPK. Večina lastništva delnic je bila do takrat razpršena med zaposlene, ti pa so se na namero družbe CI&CA, d. o. o., večinsko in nad pričakovanji odzvali s prodajo lastniških deležev v kamniški komunali.«

Kot poudarjajo, ne držijo naše informacije, da naj bi nova uprava po prevzemu upravljanja KPK nagovarjala zaposlene, naj prodajo svoje deleže družbi CI & CA.

Iz podatkov Ajpesa je razvidno, da imela družba KPK lani 6,6 milijona evrov čistih prihodkov, družba CI & CA pa 1,1 milijona evrov. V letnem poročilu za poslovanje KPK piše, da zaradi gospodarske krize obseg javnih naročil upada že od leta 2010, največ problemov pa naj bi imeli zaradi nerednega plačevanja njihovih storitev pri uporabnikih in naročnikih. Kljub temu še vedno zaposlujejo več kot 90 ljudi iz Kamnika in okolice.

»Družba v okviru svoje dejavnosti opravlja naslednja dela: oskrba s pitno vodo, odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda, vzdrževanje cest ter zimska služba, urejanje pokopališč ter pokopališka in pogrebna dejavnost, upravljanje tržnice v Kamniku in vzdrževanje javne razsvetljave.

Komunalne storitve izvaja na območju občine Kamnik, del svojih storitev pa opravlja tudi na področju občin Komenda in Vodice,« so nam še odgovorili iz družbe KPK.