Revija Reporter
Slovenija

Kako so se jurišniki na TV Slovenija ustrelili v koleno

Nenad Glücks
4 1.515

3. nov. 2016 6:02 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Aktiv novinarjev na TVS se udinja programskemu svetu, ko ne gre za »njihovega« novinarja. Ko jih zalotimo z roko v marmeladi, »se vlečejo nazaj«.

Valentin Areh, avtor dokumentarca na TV Slovenija o Jugoslovanski ljudski armadi, je deležen hudih pritiskov. Ne od vodstva TV Slovenija, pač pa od novinarskih kolegov. Še pred objavo filma o JLA je namreč novinarka zunanje politične redakcije na TVS Helena Milinković med drugim zoper Areha na Programski svet RTV Slovenija naslovila protest, ki ga je podpisala »Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija.«

V pismu programskim svetnikom med drugim stoji, da v Odmevih, ko jih ureja Valentin Areh, »gledamo ukradene posnetke iz tujih dokumentarnih in informativnih oddaj, ali pa s spleta… Poleg tega je vsebina v večini prispevkov hujskaška in zavajajoča, saj je avtor V. Areh velikokrat uporabil tudi več let stare posnetke in jih predstavil kot aktualne. To vse kaže na velika odstopanja od profesionalnosti in tako luč meče na vse sodelavce tega programa.«

Izkazalo se je, da sploh ni šlo za pismo aktiva novinarjev, pač pa za njeno osebno, Aktiv pod vodstvom novinarke Tadeje Anžlovar je namreč po opozorilih nekaterih novinarjev v novem pismu programskim svetnikom pojasnil, da besedilo Milinkovićeve sploh ni bilo usklajeno.

Slednja je tudi izstopila iz izvršnega odbora Aktiva, s pojasnilom, da Areha ni želela osebno žaliti ali diskreditirati. Toda v nadaljevanju so se pri Aktivu sami ustrelili v koleno: programskemu svetu so pojasnili, da bodo zadevo najprej skušali razrešiti v uredništvu, »zato menimo, da razprava na programskem svetu v tej fazi ni potrebna. Predlagamo, da z obravnavo te teme za zdaj počakate, mi pa vas bomo obvestili o reševanju navedene problematike.«

Zanimivo- vselej doslej je namreč Aktiv (organ v okviru Društva novinarjev Slovenije) ostro zavračal, da ima programski svet pravico do kakršnekoli razprave o posameznih novinarjih in informativnih oddajah, saj da so novinarji povsem neodvisni in avtonomni. Tokrat pa predlagajo svetnikom, naj z obravnavo te teme za zdaj počakajo, oni pa jih bodo obveščali o reševanju problematike.

Kaj se je torej spremenilo, da so neizprosni branilci novinarske avtonomije naenkrat spremenili odnos do vmešavanja programskega sveta v delo novinarjev? Po besedah Anžlovarjeve za Reporter še vedno vztrajajo pri stališču, da programski svet nima nobenih pristojnosti razpravljati o vsebini posameznih oddaj in delu novinarjev. Zakaj so torej svetnikom napisali, da razprava »v tej fazi« ni potrebna in naj »za zdaj počakajo«?

S pismom svetnikom naj bi skušali preprečiti, da bi ti obravnavali to temo, »pismo je bilo poslano v duhu spoštljive medosebne komunikacije, strpnosti in demokratično pluralističnega delovanja Aktiva novinarjev TVS«. In zakaj bodo svetnike sploh obveščali o reševanju te zadeve, če ti nimajo nobene pristojnosti? »Glede na to, da smo s protestom seznanili programski svet, je prav, da ga obvestimo tudi o razvoju/koncu tega primera«, pravi predsednica aktiva.