Revija Reporter
Slovenija

Kako se je Marta Kos znašla v Parizu in na plačilni listi olimpijskega komiteja Slovenije

Marko Medvešek
21 7.208

6. avg. 2024 6:31 Osveženo: 14:24 / 11. 9. 2024

Deli na:

Marta Kos v Parizu dela za Olimpijski komite Slovenije

STA

»Marta Kos ima novo službo v Bruslju: delala bo za Švede«, smo pred slabima dvema letoma v Reporterju povzeli nov poklicni izziv nesojene slovenske predsednice. A nekdanja novinarka in veleposlanica je še vedno zelo zaposlena v domovini.

Znašla se je tudi na pariških olimpijskih igrah kot povezovalka okrogle mize o enakosti spolov v športu, ki jo je v Slovenski hiši organiziral Olimpijski komite Slovenije (OKS), najbolj sveži slovenski odjemalec Kosove.

Adijo Golob, adijo Slovenija

Po neuspeli predsedniški kandidaturi leta 2022, ko sta se ji odrekla premier Robert Golob in njena stranka Gibanje Svoboda, se je zdelo, da je Marta Kos dvignila roke od Slovenije. Odstopila je kot podpredsednica stranke in se vrnila v Švico k možu Henriju, ki jo je menda objel in dejal »danke, Golob«.

Dober mesec kasneje je na facebooku »diskretno« objavila, da je začela delati za bruseljsko izpostavo švedskega podjetja Kreabs, ene vodilnih svetovnih družb za strateško komuniciranje. V intervjujih in izjavah je dajala vtis, da jo Slovenija profesionalno ne zanima več.

Ona ve, kako se obrniti

Kdor je temu verjel, mora biti nemalo presenečen ob vedno novih aktivnostih Kosove v Sloveniji, kjer lahko najlažje unovči svoja poznanstva in prepoznavnost. V Sloveniji je stalno prisotna že zaradi svojega združenja Ona ve, ki ga je poletu 2021 ustanovila skupaj z Natašo Pirc Musar, Matejo Malnar Štembal in Emilijo Stojmenovo Duh. Združenje je namenjeno povezovanju žensk, strokovnjakinj iz različnih panog, in za cilj si je zadalo, da bo prisotnost žensk v medijih in na javnih prireditvah povečalo za 50 odstotkov.

Vsaj ko gre za ustanoviteljice to v glavnem drži: zelo so prisotne v javnosti. Vključno s Kosovo, ki letos preko svojega v Švici registriranega podjetja Kos Consulting & Coaching sodeluje z OKS: sprva je delala pri pripravah na dogodke, ki potekajo v Slovenski hiši v Parizu, od začetka iger pa je tudi vodja protokola in komuniciranja v Slovenski hiši. Koliko je za svoje delo prejela, nam na komiteju niso želeli razkriti, saj je honorar »stvar pogodbenega razmerja«.

Jankovićeva najljubša trenerka

Kosova ima posle napeljane tudi z ljubljansko občino. Lani je izobraževala »perspektivne« zaposlene v Zdravstvenem domu Ljubljana – za pet enodnevnih delavnic za skupaj 15 zaposlenih ji je v žep kapnilo 11.500 evrov, njeni učenci pa so bili uslužbenci, v katerih so šefi ZD Ljubljana prepoznalo voditeljski potencial. Podobne delavnice je imela Kosova že v letih 2021 in 2022, ko je za ZD Ljubljana za pet delavnic zaračunala po 2200 evrov za eno.

Njeno sodelovanje s ljubljansko mestno občino (MOL je ustanoviteljica ZD Ljubljana) ima že kar dolgo brado, saj je že pred več kot 15 leti, še preden je šla v diplomacijo, zaposlene na tej občini izobraževala v šoli vodenja, ki jo je izvajalo podjetje GKTI njenega tedanjega soproga Aarona Marka. GKTI je za dan treninga vsakega posameznika zaslužilo po 200 evrov, skupaj pa je podjetje od ljubljanske občine med letoma 2007 in 2013, ko je šla Kosova za veleposlanico v Berlin, prejelo 219.953 evrov. Janković je bil z njo tako zadovoljen, da je kasneje zanj izobraževala še poslance Pozitivne Slovenije.