Aleksej Navalni Svet24.si

Foto in video: Navalnega ob Franku Sinatri ...

farmacija, laboratorij Svet24.si

Študij farmacije kmalu tudi v Mariboru

zdravniki, stavka Necenzurirano

Smo talci zdravniških baronov, ki vodijo Fidesovo...

skvarc rupnik fb Reporter.si

Šef krščanskega foruma SDS in spolni predator: ...

mura maribor 6 Ekipa24.si

Znana kazen za črno-bele! Mura kriva kot ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

doncic Ekipa24.si

Fantastični Dončić se je spet spogledoval z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Počakajte z obiskom črpalke: za toliko se bo jutri pocenilo gorivo

Deli na:
Počakajte z obiskom črpalke: za toliko se bo jutri pocenilo gorivo

/ - Foto: Sašo Švigelj

Regulirane cene goriv se bodo v torek, potem ko je vlada minuli teden znižala trošarine in marže, znižale. 95-oktanski bencin se bo pocenil za 8,7 centa na 1,421 evra, dizelsko gorivo pa za 8,3 centa na 1,461 evra na liter. Pocenilo se bo tudi kurilno olje, pri katerem se trošarine in marže niso spremenile, za 1,3 centa na 1,119 evra na liter.

Cene bodo veljale do vključno 18. decembra.

Kot je danes sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, je v novih cenah vključena sprejeta odločitev vlade o znižanju trošarin za bencin (z 0,49051 evra na 0,46051 evra na liter) in dizelsko gorivo (z 0,42267 evra na 0,39267 evra na liter) ter o znižanju najvišjih dovoljenih marž za bencin (z 0,0994 evra na 0,0694 evra na liter) in dizel (z 0,0983 evra na 0,0683 evra na liter). Najvišji dovoljeni marža in trošarina za kurilno olje sta ostali nespremenjeni.

Če ne bi regulirali cen in znižali trošarin, bi bilo po ocenah ministrstva treba na servisih zunaj avtocest in hitrih cest za liter 95-oktanskega bencina odšteti okoli 1,532 evra, za liter dizla pa okoli 1,585 evra na liter.


Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in bi upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, bi bilo treba za liter kurilnega olja odšteti okoli 1,255 evra na liter.

Marže trgovcev so v skladu z vladnima uredbama o oblikovanju cen naftnih derivatov in o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva in 0,0694 evra za liter 95-oktanskega bencina ter največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Ministrstvo napoveduje, da se bodo cene teh naftnih derivatov tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.