Revija Reporter
Slovenija

Kaj je dobra obramba pred letošnjimi tveganji na delniških trgih?

Reporter
368

4. apr. 2022 10:15 Osveženo: 10:39 / 04. 4. 2022

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Vlagatelje najbolj skrbijo negativni učinki rastočih cen na marže podjetij. Bilance gospodinjstev, javnih organizacij in podjetjij bodo, še posebej v območju evra, v tem letu bolj pod pritiski rastočih cen. Pričakujemo lahko, da se bodo marže podjetij v evropski ekonomiji letos znižale, kar je tipični napovednik recesije.

Marčevska inflacija v Španiji je znašala skoraj 10-odstotkov in kot lakmusov papir nakazuje do kod se bo obravala inflacija v evropskem gospodarstvu. Evropski ekonomski sentiment je na 12-mesečnem dnu in je od odčitka nemškega ekonomskega ZEW-indikatorja pokazal, da je razpoloženje nemških vlagateljev marca zabeležilo rekorden padec. Po ruskem napadu na Ukrajino se je poslabšalo do te mere, da je bil padec kazalnika večji kot ob izbruhu pandemije covida-19; znižal se je za 93,6 točke, na minus 39,3 točke. Vlagatelje najbolj skrbijo negativni učinki rastočih cen na marže podjetij. Bilance gospodinjstev, javnih organizacij in podjetjij bodo, še posebej v območju evra, v tem letu bolj pod pritiski rastočih cen. Pričakujemo lahko, da se bodo marže podjetij v evropski ekonomiji letos znižale, kar je tipični napovednik recesije.

V ZDA so ekonomska pričakovanja sicer boljša kot za Evropo. Drži, da so velika ameriška podjetja v ZDA nekoliko bolj zasčitena pred negativnimi učinki vojne v Ukrajini. Ameriško gospodarstvo pa je samozadostno glede energetskih virov in pridelave hrane. Vendar se ameriške družbe na srednji rok ne bodo mogle izogniti nižjemu povpraševanju iz Evrope, kakor tudi iz Kitajakse, ki doživlja ohlajanje gospodarske rasti.

Ilirika

Ilirika

Ne glede na vsa tveganja pa še naprej drži, da je realna obrestna mera zelo negativna, kar kljub vsem povišanim tveganjim še naprej krepko podpira globalne delniške trge, kljub temu, da se državnim obveznicam, še posebej tistim s krajšimi ročnostmi, hitro višajo donosnosti. Skratka, delniški trgi imajo “podporo”, kljub temu pa vse vodi v težje tržne razmere, kot smo jih bili vajeni v preteklem letu.

Glede na zahtevnejše ekonomske in politične okoliščine je smotrno naložbeni portfel usmeriti v delnice družb, ki imajo močno bilanco, robusten trg, če ne že blizu monopola, imajo t.i. ”pricing power” in odlične dividende.