stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je prvi protestnik Jaša Jenull v dolgih gatah skakal po Ljubljani (VIDEO)

Deli na:
Kako je prvi protestnik Jaša Jenull v dolgih gatah skakal po Ljubljani (VIDEO)

Jaša Jenull (desno) v predstavi Angeljs in Ljubljana. - Foto: Youtube

Jašo Jenulla danes poznamo prav vsi kot prvega protestnika in borca proti domnevni Janševi diktaturi in tistega provokatorja na protestih, ki so ga policisti zaradi nespoštovanja pravil pospremili v policijsko marico med tem, ko je glasno javkal in vzklikal kako ga policija muči, dokler so snemale kamere. Nekateri pa ga poznajo tudi kot režiserja in sina tožilca Hinka Jenulla.

Jaša Jenull je na ljubljanski Akademiji za gledališče radio in televizijo diplomiral radijsko in gledališko režijo. Leta 2002 je dobil štipendijo Mestne občine Ljubljana, kot eden izmed 24 študentov, ki jim je občina pod županom Zoranom Jankovićem podelila štipendije. Profesionalno se je udejstvoval v kulturnem društvu Ljud, ki ga je soustanovil in vodil med leti 2016 in 2019, kot izhaja iz uradnih evidenc. Kud Ljud je od države do zdaj prejel malo manj kot 400 tisoč evrov prav tako razkrivajo uradne državne evidence.

Kot o Jenullu beremo v Almanahu o štipendiranih nadarjenih v Ljubljani je »Kolektivni umetniški projekt Zombi KUD-a Ljud je leta 2013 prejel nagrado zlata ptica. Parodiranje žaljivke, izrečene protestnikom v obliki ulične predstave,« je bilo označeno za edinstven slovenski umetniški prispevek v vrsti drugih družbenih akcij v času finančne krize. Jaša Jenull je od vsega začetka sodeloval pri pripravi Protestivala« pišejo v Almanahu.

Med drugim pa je Jaša Jenull pripravljal tudi umetniške performanse za razna podjetja, kot smo izvedeli. Med njimi za otvoritev lokala Torta Ljubljana (video). Pri tej predstavi je Jenull v dolgih gatah skakal na Pogačarjevem trgu pred ljubljansko stolnico z angelskimi krilci in še dvema soigralcema (prav tako v gatah) in »nadlegoval ljudi, ki so prišli na otvoritev ali pa so zgolj šli mimo«, kot nam pove član glasbenega sestava, ki je igral na otvoritvi omenjenega lokala. Za prav to umetniško udejstvovanje oziroma predstavo je Jenull po prepričanju našega sogovornika dobil lep honorar. Sami lahko v videu pogledate enega izmed umetniških, uličnih, del Jaše Jenulla.