favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je prišlo do razpada Demosa in kaj so pri tem imeli Dimitrij Rupel, Janez Janša in Igor Bavčar (VIDEO)

Deli na:
Kako je prišlo do razpada Demosa in kaj so pri tem imeli Dimitrij Rupel, Janez Janša in Igor Bavčar (VIDEO)

Andrej Magajna - Foto: Primož Lavre

Pred vami je še drugi del oddaje Sledi korakov z nekdanjim poslancem Andrejem Magajno. V uvodu je naprej par besed povedal o družini, kasneje pa se je pogovor sukal okrog politike

Povedal je, kako je prišlo do vstopa dr. Jožeta Pučnika v stranko SDZS, ki jo je Magajna soustanovil skupaj s Tomšičem, Dervenškom in še nekaterimi drugimi. Pojasnil je tudi, kako je prišlo do odločitve, da ravno Pučnik prevzame predsednikovanje stranki in popelje Demos na prve demokratične volitve.

„Demos danes nekateri hočejo prikazati kot skupek desnih stran, kot desnico. Vendar Demos ni bil desnica,“ pove. Znotraj Demosa (ime je predlagal Andrej Magajna) je največ volilne podpore prejel Peterletova SKD, kar nekaterim iz drugih strank ni bilo najbolj všeč oziroma je bilo to za mnoge presenečenje. V oddaji je pojasnil, kako opazna je bila po volitvah pri nekaterih iz SDZ (Slovenska demokratična zveze) zadrega.

Lojze Peterle je kot velik demokrat kljub zmage ponudil prevzem vlade Pučniku, ki pa ponujenega ni sprejel. Prvo vlado je potem Peterle sestavil strankarsko zelo široko. Njegova vlada je Slovenijo popeljala v osamosvojitev. V oddaji ni pozabil omeniti velike zasluge, ki sta jih imela v času osamosvojitvene vojne Janša in Bavčar.

V nadaljevanju je opisal, kako je prišlo do razpada Demosa in s tem vlade, ter kaj so pri tem imeli Dimitrij Rupel, Janez Janša, Igor Bavčar in nekateri drugi iz takratne stranke SDZ. „Omenjeni imajo največje „zasluge“, da je Demosova vlada padla,“ je še povedal.

Kot je znano, je po padcu Peterletove vlade na oblast prišel dr. Janez Drnovšek, ki je po mnenju Magajne omogočil restavracijo prejšnjih partijskih struktur. Magajna se je dotaknil tudi vpliva medijev na padec Peterletove vlade in Tomšič- Pučnikove stranke, ki je bila predvsem za nekdanje komuniste zelo moteča. Pojasnil je tudi, kako je prišlo do tega, da so ga izključili iz stranke. Kot glavna krivca je omenil Tita Turnška in Branka Grimsa.

V zadnjem delu je opisal še svoje kasnejšo politično pot, ko se je v času vlade Boruta Pahorja na listi Socialnih demokratov kot krščanski socialist znova prebil v državni zbor.

V zadnjem letu se z nekaterimi somišljeniki trudi oživiti Nove socialdemokrate. Marsikaj zanimivega je povedal tudi o medijih in o korupciji, ki je za Magajno največji slovenski problem.