Revija Reporter
Slovenija

Kdo je v resnici farizej? Marjan Šarec v intervjuju napadel Janeza Juhanta, ta mu sedaj odgovarja

Igor Kršinar

7. nov. 2017 6:00 Osveženo: 7:32 / 07. 11. 2017

Deli na:

»To ni krščansko, temveč farizejsko. Gospod Juhant naj se raje ukvarja z nepravilnostmi v RKC, dovolj jih je še za urediti. Z občinskimi odloki pa se bo ukvarjala kamniška politika,« je predsedniški kandidat Marjan Šarec v tokratnem intervjuju za Reporter napadel zaslužnega profesorja dr. Janeza Juhanta, ki mu je očital nespoštljiv odnos do svojcev povojni pomorjenih žrtev v Kamniški Bistrici in kršitev človekovih pravic.

Juhant pri tem vztraja in dodaja, da so bili črnogorski gostje, ki so po prireditvi brali županov govor v črnogorskem jeziku zgroženi in da je sam skušal to žalitev preprečiti, a žal neuspešno.

»Glede stališča gospoda Marjana Šarca, da sta predvsem on in občina Kamnik zaslužna za postavitev  spravne kapelice  v Kamniški Bistrici na podlagi sodelovanja v ekipi, ki je delovala za postavitev kapelice, upravičeno trdim, da imajo glavno zaslugo za postavitev kapelice vodstvo društva  Odkrit ćemo istinu  iz Črne gore in Demos na Kamniškem; poleg tega tudi vsi ostali, ki smo dobro leto delovali za postavitev, seveda tudi župan in člani služb občine Kamnik. Nisem pa imel vtisa, da je bil župan naš stalni podpornik, čeprav je na koncu pristal na zaključno rešitev in birokratsko pot, s katero smo jo uresničili,« odgovarja Juhant.

»Vsakdo pa razume, da so besede, s katerimi je ob otvoritvi župan izvensodno pobite žrtve  označil za krive, ne da bi jim bila krivda njihovih »medvojnih dejanj« dokazana, kršenje človekovih pravic. Dejal je namreč: 'Na kraju, kjer smo danes, so svojo pot končali pripadniki vojska, ki so se znašle na napačni strani zgodovine, misleč, da imajo pravo poslanstvo. Današnja slovesnost nima in ne sme imeti namena opravičevati njihovih medvojnih dejanj, jih rehabilitirati ali kakorkoli spreminjati njihovo vlogo v zgodovini. Kdor pričakuje to, so njegova pričakovanja napačna.'

Sam sem ga v elektronskem pismu 7. 6. 2015 prosil, naj na otvoritvi tega ne izreče, ker bodo ljudje to razumeli kot žalitev izvensodno pomorjenih, torej nedolžnih žrtev. Odgovoril je 8. 6. 2015, da bi 'izdal svoje politično prepričanje, če tega na bi povedal' in dopuščal 'možnost, da bo kdo užaljen, a pri teh vprašanjih ni nikoli vsem prav.' Ko so ugledni črnogorski gostje po prireditvi brali županov govor v črnogorskem jeziku, so bili zgroženi. Kar pa zadeva mnenje g. Šarca o sramotenju, pa naj presoja kritični bralec!«

INTERVJU V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24