Revija Reporter
Slovenija

Na Planjavi planinec z glavo udaril v steno

STA

16. okt. 2017 12:19 Osveženo: 12:20 / 16. 10. 2017

Deli na:

Kamnik, v ozadju Planjava in Kamniško sedlo.

Bobo

Kamniški gorski reševalci so v nedeljo popoldne pomagali poškodovanemu plezalcu v steni Planjave v Kamniško-savinjskih Alpah, s helikopterjem so ga prepeljali v ljubljanski klinični center, so sporočili s PU Ljubljana.

Gorska reševalna služba Kamnik pa poroča tudi o pomoči zaplezanemu pohodniku na Veliki planini v nedeljo zvečer.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana, je poškodovani plezalec v steni Planjave plezal s soplezalcem v navezi. Ko je padel, ga je soplezalec zadržal, pri tem pa je z glavo udaril v steno. Plezalca sta uporabljala alpinistično opremo. Reševalci so poškodovanega prepeljali v UKC Ljubljana, kjer je ostal na zdravljenju.

Na spletnih straneh Gorske reševalne službe Kamnik so med drugim zapisali tudi, da se je omenjeni plezalec, ki je s soplezalcem plezal v jugovzhodni steni Planjave v Sobotni smeri, huje poškodoval.

Kamniški gorski reševalci so v nedeljo zvečer pomagali tudi zaplezanemu pohodniku pod zgornjo postajo nihalke na Veliki planini. Klic za intervencijo so prejeli okoli 22. ure. Pohodnik je zamudil zadnjo vožnjo nihalke za vrnitev v dolino, zato jo je ubral kar čez ograjo proti zahtevni neoznačeni poti čez Rigelj pod nihalko.

Poti ni našel in je nadaljeval po zelo strmem, krušljivem in drsečem pobočju, dokler se ni znašel nad prepadnim skokom. Poklical je pomoč in sporočil koordinate. Uslužbenci Velike planine so reševalce z nihalko zapeljali do zgornje postaje, od koder so poiskali pohodnika in mu z vrvno tehniko pomagali približno 250 višinskih metrov do poti čez Rigelj in nato na zgornjo postajo nihalke, s katero so se vrnili v dolino.

Kot so pojasnili reševalci, se je spet izkazalo, kako lahko čas reševanja skrajša to, če znamo poslati prave koordinate.