Revija Reporter
Slovenija

Kako je bil Tomaž Štih – Libertarec ujet pri širjenju manipulacij: posnetek iz filma uporabil kot »dokaz« o kaosu v Franciji

M. M.
1 4.182

4. jul. 2023 8:06 Osveženo: 8:13 / 04. 7. 2023

Deli na:

Tomaž Štih – Libertarec

Twitter

Plodoviti tviteraš in hujskač k oboroževanju Tomaž Štih – Libertarec je objavil tvit s fotografijo, na kateri se nastopaški huligani v Franciji prevažajo z ukradenim policijskim vozilom in ob tem svetoval francoski policiji, naj se zgleduje po izraelski, ki česa takega ne bi dopustila. A posnetek, ki ga je objavil Štih, ni nastal v aktualnih nemirih v Franciji, temveč gre za prizor iz Netflixovega filma Athena.

Štih je v teh dneh na polno zaposlen z nemiri v Franciji, ob katerih pridno poziva k ostrejšemu ravnanju policije s protestniki in huligani – pa čeprav je bil policijski umor 17-letnika sploh povod za izbruh nemirov.

V podkrepitev svojih pozivov je Štih v nedeljo tudi tvitnil omenjeno fotografijo iz filma in pripisal: »Francijo bo permisivna levičarska politika spravila v grob, Izraelci bi ta problem rešili v enem dnevu.« Njegov tvit so delili običajni osumljenci z desne tviteraške sfere, med njimi je bil tudi poslanec SDS Branko Grims.

Podobno manipulacijo kot Štih so si privoščili tudi mnogi drugi uporabniki družbenih omrežij. Zlasti desnim skrajnežem je fotografija prav prišla kot »dokaz«, da je muslimanski priseljenci Francijo ženejo v propad.

Na twitterju so jo pridno širili in uporabljali »verificirani« računi, povezani z raznimi skrajnimi organizacijami in ideologi – ob tem velja opozoriti, da je modra kljukica, odkar je plačljiva in si jo lahko omisli vsakdo, še manjše zagotovilo verodostojnost informacij kot je bila prej.

Eden takih, ki so plačali za kljukico in obenem širijo manipulacije, je Štih, plodovit tviteraški aktivist, ki je med drugim pred kratkim pozival k oboroževanju Slovencev, da se zaščitijo pred pogromi, ki naj bi jih po njegovem pripravljala leva oblast.  

Fotografijo iz filma je Štih objavil v nedeljo, njegov hujskaški tvit pa je objavljen še danes, čeprav so medtem že številni mediji razgalili manipulacijo in izpostavili, da gre za zajem zaslona iz filma Athena. Na spodnjem posnetku lahko prizor vidite okoli 1:20 minute.