nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gibanje Svoboda ostalo brez kandidata za evropske volitve: Grošelj noče biti osmi na listi

Deli na:
Gibanje Svoboda ostalo brez kandidata za evropske volitve: Grošelj noče biti osmi na listi

Klemen Grošelj - Foto: Primož Lavre

Nepopolnjena mesta na kandidatni listi Gibanja Svoboda za prihajajoče evropske volitve so po novem tri. Aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj je namreč umaknil kandidaturo za vnovični mandat, so za STA potrdili v stranki. Grošelj zadeve ne komentira.

"Klemen Grošelj nas je obvestil, da je umaknil predhodno soglasje h kandidaturi za evropskega poslanca. Za njegovo dosedanje sodelovanje se mu zahvaljujemo," so za STA navedli na stranki.

Ob tem so zatrdili, da to ne bo vplivalo na njihovo sestavljanje kandidatne liste, saj da ta še ni dokončno oblikovana.

Ne komentirajo pa razlogov, ki jih je Grošelj navedel za takšno odločitev, prav tako tega za STA ni želel komentirati sam.


Po zadnjem svetu stranke, na katerem naj bi potrdili listo kandidatov za evropske volitve, je sicer postalo jasno, da so dali člani sveta zeleno luč le sedmim imenom na devetmestni listi kandidatov in da je med temi Klemen Grošelj precej nizko, po neuradnih informacijah na predzadnjem mestu. Za vnovično izvolitev bi tako Grošelj, ki je bil v Evropski parlament izvoljen na listi takratne LMŠ, bržkone potreboval preferenčne glasove.

Med kandidati Gibanja Svoboda tako ostaja aktualna evropska poslanka Irena Joveva, po neuradnih informacijah pa še direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor, ter državna sekretarka za odnose z DZ v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.

Za popolnitev liste sta izvršni odbor in svet Gibanja Svoboda pooblastila prvaka stranke Roberta Goloba, da opravi še dodatne pogovore s potencialnimi kandidati. Med njimi še vedno kroži ime predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, a je ta za STA pred dnevi znova zatrdila, da je med kandidati ne bo.

Polno postavo deveterice, na katero bodo stavili v Gibanju Svoboda, so sicer načrtovali predstaviti v soboto, na dogodku festival Svobode ob Zbiljskem jezeru, a je to malo verjetno, saj bodo listo organi stranke formalno potrjevali šele v prihodnjih tednih. Bi pa v primeru uspešnih pogovorov Goloba v soboto utegnili razkriti, kdo bo nosilec liste.