GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj se dogaja? Dve članici Janševe koalicije na istem bregu kot Levica

Deli na:
Kaj se dogaja? Dve članici Janševe koalicije na istem bregu kot Levica

Janja Sluga - Foto: Bobo

DZ se je danes lotil tudi predloga novele zakona o prijavi prebivališča, s katero želi vlada preprečiti fiktivne prijave. Do tega, da bi pri prijavi navajali denimo veroizpoved, pa so bili kritični ne le v delu opozicije, ampak tudi v SMC in NSi, ki želita z dopolnilom umakniti sporno določbo. Podoben namen ima dopolnilo Levice.

Veljavna zakonodaja po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja ne preprečuje zlorab v upravnih postopkih pri prijavah začasnega ali stalnega bivališča. Vlada pa želi temu narediti konec, je poudaril. Po predlogu se ne bo več mogoče prijavljati na kateri koli upravni enoti, ampak samo na tisti, ki je krajevno pristojna. S tem pa nikomur ne kratijo človekovih pravic, je zagotovil.

Kot je povedal, ni dopustno, da bodo delodajalci še naprej zlorabljali zakonodajo in v skladiščih nameščali na desetine tujih delavcev.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je poslanka SDS Suzana Lep Šimenko dejala, da so posamezniki zlorabljali pravico do prijave prebivališča in z njo povezane ugodnosti. Vzrok za številne prijave so po njenih besedah tudi pridobivanje socialnih transferjev za družinske člane tujca, ki ima že prijavljeno prebivališče v Sloveniji.

V DeSUS se po besedah Roberta Polnarja strinjajo z vlado, da je treba zlorabe prekiniti. V NSi pa po navedbah Blaža Pavlina pozdravljajo, da bo po novem prijava prebivališča mogoča samo v stanovanjskih objektih, ne pa tudi v poslovnih prostorih, ki niso primerni za prebivanje ljudi.

Po mnenju SNS lokalni uradniki najbolje poznajo razmere v svojem okolju. Glede na to v tej poslanski skupini po besedah Dušana Šiška menijo, da se bo zagotovo zmanjšala možnost za fiktivne prijave.

V LMŠ medtem ocenjujejo, da so največje jamstvo za preprečevanje fiktivnih prijav vpogledi v podatke o naslovu za prijavo in možnost takojšnje zavrnitve prijave. Če bi dodali še obvezno prijavo najemne pogodbe na finančno upravo, bi bil to dodaten korak k preprečevanju fiktivnih prijav, je predlagal Rudi Medved.


Glede na dopolnilo, sprejeto na matičnem odboru, bo oseba, ki prijavi stalno prebivališče, navedla tudi denimo veroizpoved, narodnost in materni jezik. Toda to pomeni hud poseg v občutljiv osebni podatek, pa so menili v SD. Če bo takšno besedilo ostalo, so prepričani, da bo o tem odločalo ustavno sodišče, je poudaril Predrag Baković.

Prav tako so bili do navajanja takšnih podatkov kritični v SAB. Ustava namreč določa, da se nihče ni dolžen opredeliti glede svojega verskega ali drugega prepričanja, je dejal Andrej Rajh. Predlog novele bodo podprli samo pod pogojem, da bo ta sporni del besedila danes umaknjen.

Po mnenju Levice zbiranje takšnih podatkov prinaša tudi tveganje za diskriminacijo posameznikov, je posvaril Boštjan Koražija. Glede na to so k 5. členu vložili dopolnilo, po katerem omenjenih podatkov ne bo treba navajati.

Tak namen pa ima tudi dopolnilo koalicijskih SMC in NSi, je povedala Janja Sluga iz SMC. Po predlaganem dopolnilu obeh poslanskih skupin k 10. členu pa bo upravna enota ob prijavi preverila podatek o dejanski rabi dela stavbe, uporabni površini dela stavbe, namenjene nastanitvi, ter število prijavljenih oseb na naslovu, na katerega se prijavlja začasno prebivališče.

Kangler je v razpravi o členih in vloženih dopolnilih dejal, da je vlada presenečena nad njunim dopolnilom k 5. členu. Vendar je Sluga vztrajala, da za prijavo prebivališča omenjeni podatki niso v ničemer relevantni. Poleg tega morajo biti zakoni po njenih besedah medsebojno usklajeni, medtem ko obravnavano besedilo ni usklajeno z zakonom o volitvah v državni zbor.

Po Kanglerjevih besedah pa so za presojo usklajenosti zakonov pristojne določene institucije. Tako ima vlada svojo pravno službo, DZ pa svojo zakonodajno-pravno službo, je dejal.

DZ bo o vloženih dopolnilih glasoval danes v okviru glasovanj.