Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj nekdanji načelnik slovenske Udbe Bračko ve o umoru Đurekovića?

Deli na:
Kaj nekdanji načelnik slovenske Udbe Bračko ve o umoru Đurekovića?

Foto: Arhiv Reporterja

Končno smo lahko govorili tudi z Brankom Bračkom, nekdanjim načelnikom slovenske Udbe, ki se omenja kot priča na velikem sodnem procesu proti nekdanjima načelnikoma hrvaške Udbe Josipu Perkovićem in Zdravku Mustaču v Münchnu.

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih naj bi bil Bračko na pričanje vabljen 23. junija, zato nas je zanimalo, ali je morda prejel vabilo sodišča in če se bo udeležil sodnega postopka v Münchnu. »Zakaj pa vas to zanima?« je bil njegov prvi odziv. Razložili smo mu, da spremljamo sodni proces zoper Perkovića in Mustača v Münchnu, ki sta obtožena zaradi umora Stjepana Đurekovića leta 1983 v Nemčiji, v tistem času pa je bil on načelnik SDV v Sloveniji. Sodišče bi lahko zanimalo, ali kaj ve o ozadju tega umora. »Recimo, da ne vem nič,« je odvrnil. Ne veste nič o tem umoru ali o vabilu za pričanje? »Nisem še dobil nobenega vabila,« je odvrnil. Pa se boste udeležili pričanja, če boste povabljeni? »Na hipotetična vprašanja ne želim odgovarjati,« je dejal in se poslovil.

Bračko živi v stopničastih blokih v ljubljanskih Kosezah. Leta 1994 je bil v državnem zboru zaslišan kot priča v preiskovalni komisiji za Hit kot nekdanji vodilni uslužbenec slovenske SDV. Od aprila 1980 do maja 1984 je bil načelnik SDV, nato je napredoval v namestnika republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla. Težko je verjeti, da o umoru hrvaškega emigranta ne bi nič vedel, saj je pod okriljem slovenske SDV delovala Grupa A, ki je imela na skrbi »operativne akcije« jugoslovanske SDV v tujini. To razkriva pravilnik o delu posebne enote SDV za sledenje v tujini, ki ga je v Arhivu RS odkril Roman Leljak. Prav tako so se takratni načelniki republiških SDV in zvezne SDV medsebojno informirali. Poleg Bračka naj bi bili v München kot priče vabljeni še nekdanji načelnik slovenske in jugoslovanske SDV Silvo Gorenc, agent Udbe Milan Dorić Hanzi in general Marijan Kranjc. Prihodnji ponedeljek in torek bo o delovanju Udbe pričal Roman Leljak in sodišče seznanil s svojimi odkritji v Arhivu.