pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Udbovec Gorenc proti Reporterju

Deli na:
Udbovec Gorenc proti Reporterju

Novinar Igor Kršinar in fotograf Primož Lavre se morata v četrtek ob 12.30 zglasiti na ljubljanskem sodišču zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca.

Natanko mesec potem, ko sta se morala novinar Igor Kršinar in fotograf Primož Lavre z Reporterja zglasiti na sodišču zaradi kazenske tožbe nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča, se morata udeležiti še predobravnavnega naroka zaradi kazenske tožbe nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca.

Z njima pa mora v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na sodišče priti še fotograf Pavel Perc, čigar fotografijo smo v Reporterju uporabili za fotomontažo, na kateri sta bila nekdanja vodilna udbovca prikazana s strelnim orožjem v rokah. Kršinar, Lavre in Perc so obtoženi storitve kaznivega dejanja razžalitve zasebnega tožilca. Novinar naj bi ga razžalil z zapisi v dveh člankih, objavljenih v Reporterju januarja letos, oba fotografa pa zaradi objavljene fotomontaže, čeprav sploh nista njena avtorja, Lavre celo fotografije ne.

Gorenca je razžalil Kršinarjev zapis na podlagi arhivske dokumentacije, ki jo je publicist Roman Leljak javno predstavil, o njej pa so poročali tudi nekateri drugi mediji. Gre za zgodbo o ugrabitvi Stjepana Crnogorca leta 1972 v Salzburgu, po zaslišanju v Ljubljani je izginil neznano kam. Ugrabitev je izvedla slovenska SDV po odobritvi zvezne (jugoslovanske) SDV, ki jo je takrat vodil Gorenc. Tega je zmotil celoten zapis v zvezi z njegovo takratno vlogo, celo citati iz uradnih zapisov SDV, ki jih zdaj hrani Arhiv RS.

Poleg tega so Gorenca zmotile navedbe, da je SDV pod njegovim vodstvom izvedla likvidacijo celotne družine Ševo med počitnicami v Italiji, med žrtvami pa je bila tudi devetletna deklica, o čemer je Hrvaška televizija celo predvajala dokumentarec. Še več, razžalilo ga je tudi citiranje iz knjige nekdanjega romunskega generala Iona Pacepe Rdeči horizonti, v kateri je pisal o dogovorih med Titom in Ceausescujem za ugrabitev Vladimirja Dapčevića, Tito pa je v zameno za to obljubljal, da sta Gorenc in (notranji minister) Luka Banović pripravljena po njegovi izbiri ubiti kogarkoli na Zahodu. Ni znano, zakaj se Gorenc ni odločil za tožbo proti Pacepi, ki je knjigo izdal že leta 1987.