Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kacin pojasnjuje: Hrvaška edina na seznamu držav brez omejitev potovanj

Deli na:
Kacin pojasnjuje: Hrvaška edina na seznamu držav brez omejitev potovanj

Jelko Kacin, govorec Vlade za Covid 19. - Foto: STA

Hrvaška je po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina trenutno edina na seznamu držav, iz katerih lahko ljudje s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji v našo državo vstopijo brez omejitev. Pri tem velja še pogoj, da niso bili več kot 14 dni izven Evropske unije.

Kot je še pojasnil Kacin, pogoji vstopa na Hrvaško ostajajo enaki. Hrvaška še naprej od slovenskih državljanov, ki želijo vstopiti v državo, zahteva podatke o tem, kam so namenjeni, lokaciji, kjer bodo nastanjeni, in telefonsko številko.

Glede uvrstitve drugih sosednjih držav na zgoraj omenjeni seznam je Kacin izrazil pričakovanje, da bo po ponedeljkovem pogovoru ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) do konca meseca pripravil oceno epidemiološke slike na Madžarskem. To bi omogočilo, da bi na seznam uvrstili tudi Madžarsko.

Uvrstitev Avstrije na ta seznam je medtem odvisna od odzivnosti avstrijske strani, je dejal Kacin. Po njegovih besedah so v Avstriji odprta še številna vprašanja glede soočanja z novim koronavirusom, med drugim o žarišču okužb v smučarskem središču Ischgl, zaradi česar so bile vložene tudi tožbe.

"Ko bo Avstrija ustrezno naslovila ta vprašanja, verjamemo, da bodo pogoji za morebiten takšen dogovor tudi izpolnjeni," je povedal Kacin. Počivalšek je v pogovoru z avstrijsko ministrico za turizem Elisabeth Köstinger dejal, da želi Slovenija sprostitev v najkrajšem možnem času.

Za Italijo medtem po besedah vladnega govorca velja, da pričakujejo pogovore na najvišji strokovni ravni o tem, kakšno je epidemiološko stanje v Italiji in kakšne so napovedi. Ko se bodo na tem nivoju dogovorili, bo sledil tudi operativen dogovor, kdaj, pod kakšnimi pogoji in s kakšnimi omejitvami bi se lahko sprostil tudi prehod čez italijansko mejo.



Kot je v ponedeljek po dopisni seji sporočila vlada, v veljavi ostajajo obstoječi dogovori s sosednjimi državami, ki omogočajo prehajanje meje za čezmejne dnevne in tedenske delovne migrante. Enako velja za osebe, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč, in osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje v sosednjih državah ali Sloveniji.

Prvi odstavek 9. člena odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije sicer določa pogoje vstopa v Slovenijo osebi, ki ima stalno ali začasno prebivališče v državah članicah EU ali drugih državah schengenskega območja ter ni zapustila unije oziroma schengna za več kot 14 dni.

Pogoji vstopa za te osebe, razen za državljane Slovenije in tujce s stalnim prebivališčem v Sloveniji, uveljavljajo postopoma, upoštevaje epidemiološko stanje v sosednjih državah ter v skladu z doseganjem dvostranskih tehničnih dogovorov s sosednjimi in drugimi državami unije oziroma schengenskega območja ali v okviru splošnega dogovora na ravni Evropske unije.

Zadnje odločitve so sicer povzročile nekaj nejasnosti v Avstriji. Na spletni strani avstrijskega zunanjega ministrstva piše, da trenutno ni znano, pod katerimi pogoji je možen vstop iz Avstrije v Slovenijo.

Na spletni strani avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani medtem pojasnjujejo, da je trenutno vstop v Slovenijo brez karantene možen samo za slovenske državljane in tujce s prijavljenim prebivališčem v Sloveniji. Iz tega je po njihovih besedah mogoče sklepati, da je za tujce iz EU in schengenskega prostora, torej tudi Avstrijce, obvezna sedemdnevna karantena. Navajajo tudi zgoraj omenjene izjeme, kot so dnevni migranti. Zapisali so še, da se trudijo, da bi čim prej dobili pojasnila.