Revija Reporter
Slovenija

Judje pričakujejo nadomestilo države za odvzeto premoženje, Janševa vlada na vprašanja o tem molči

Nenad Glücks
6 1.871

25. apr. 2021 9:42 Osveženo: 9:43 / 25. 4. 2021

Deli na:

Sedež stranke SD na Levstikovi ulici v Ljubljani.

Bobo

Na vlado smo naslovili vprašanje, ali ima glede odvzetega judovskega premoženja po vojni namen izpolniti moralno zavezo države do Judovske skupnosti Slovenije in se dogovoriti za obliko nadomestila, do katerega bo slednja upravičena. Ali pogovori o tem potekajo, kako daleč so, za kakšno obliko nadomestila bi lahko šlo? Odziva (še) ni.

Nedavno je Evropska judovska skupnost na stranko socialnih demokratov naslovila poziv, naj slednja Judovski skupnosti Slovenije vrne vilo, v kateri ima sedež. Vila v centru Ljubljane je bila namreč do druge svetovne vojne v lasti judovske trgovske družine Moskovič. Med vojno so jo zaplenili italijanski in nemški okupatorji, po vojni je do nje na nepošten način prišla država.

Na državo je bilo sicer po vojni prenesenega veliko judovskega premoženja, ki je ostalo brez dedičev (celotne družine so umrle v holokavstu). Ker je šlo za premoženje brez dedičev, niti po osamosvojitvi ni bilo predmet denacionalizacije. Poleg tega so komunistične oblasti prisilile tiste redke Jude, ki so ostali, da se odrečejo vsemu premoženju v zameno za potne liste, če so se želeli preseliti v novoustanovljeno državo Izrael.

Skoraj vse nekdanje evropske države so zaradi zgodovinskih okoliščin judovskim organizacijam namenile določena sredstva kot nadomestilo za izgubo premoženja. Slovenija kot ena redkih še ne. Šele v času prve Janševe vlade (2005-2008) so se začeli posvečati tej zadevi, napisana je bila študija o judovskem premoženju na Slovenskem do druge svetovne vojne. A do dogovora z Judovsko skupnostjo Slovenije vse do zdaj ni prišlo. Levosredinske vlade so se izmikale, sedanja vlada naj bi bila pripravljena priti do rešitve.

Nanjo smo naslovili vprašanje, ali ima do konca mandata namen izpolniti moralno zavezo države do judovske skupnosti in se dogovoriti za obliko nadomestila, do katerega bo upravičena Judovska skupnost Slovenije. Ali pogovori o tem potekajo, kako daleč so, za kakšno obliko nadomestila  bi lahko šlo? Odziva (še) ni.