pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predrznost: Ukradena spominska plošča JBTZ naprodaj na Bolhi

Deli na:
Predrznost: Ukradena spominska plošča JBTZ naprodaj na Bolhi

Foto: Bobo

Na spletni strani bolha.com se je pojavil oglas o dražbi spominske plošče o aferi JBTZ. Kot je bilo zapisano v oglasu, bo plošča prodana najboljšemu ponudniku, izklicna cena pa je bila 50 evrov. Sredstva naj bi bila namenjena v dobrodelne namene, je še pisalo v oglasu. Danes zjutraj je Bolha oglas umaknila, ker je prodajalec kršil pravila in pogoje uporabe te spletne strani.

Oglas neznanca, ki si je nadel uporabniško ime "byviden55", je bil objavljen včeraj popoldne, potekel pa naj bi čez 29 dni. Oglas je bil odstranjen, ker uporabnik ob prijavi ni navedel resničnih podatkov, ne pa zaradi vsebine - naprodaj je bila namreč očitno ukradena zadeva. Bolha za vsebino oglasov ne odgovarja, pravijo - delujejo le kot posrednik med prodajalcem in kupci, pojasnjujejo svojo vlogo.

Policija je krajo označila za tatvino po 204. členu Kazenskega zakonika, po katerem se pregon prične šele na predlog oškodovanca ali druge osebe, zato tudi ni iskala storilca ali storilcev. Če bi bila kraja plošče označena za veliko tatvino po 205. členu kazenskega zakonika, bi morala policija sama sprožiti pregon.

Spominsko ploščo ob 25-letnici od začetka afere JBTZ so s stavbe na Roški v Ljubljani ukradli na začetku julija, kar je dober mesec po tem, ko so jo postavili. Neznanci so takrat ponovno popisali tudi fasado ob prostoru, kjer je bila plošča. Prvič so jo popisali že nekaj dni po odkritju.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da je policija po kraji plošče opravila prve nujne ukrepe in ugotovila, da gre za kaznivo dejanje tatvine. "Za to kaznivo dejanje kazenski zakonik predvideva, da se pregon kaznivega dejanja prične na predlog oškodovanca. Oškodovanec predloga za pregon ni podal, zato ni osnove, da bi policija izvajala kakršnekoli ukrepe," je povedal tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek.

Ploščo, na kateri je v nekaj stavkih opisan proces proti četverici in delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic, so 31. maja odkrili vpleteni v afero Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl, manjkaj pa je četrti vpleteni Ivan Borštner. Dogodek je spremljalo več sto ljudi, nekateri so prinesli cvetje, nekateri pa tudi transparente v podporo Janši.