Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelko Kacin: »Ladjica ni moja in vas nič ne briga!«

Deli na:
Jelko Kacin: »Ladjica ni moja in vas nič ne briga!«

Foto: Arhiv Reporterja

»Ladjica ni moja in vas nič ne briga,« nas je odpravil evroposlanec Jelko Kacin, ki skoraj že desetletje greje klop Evropskega parlamenta. Zanimalo nas je, koliko je vredna ladjica z imenom Sedmi val, ki je zasidrana v letovišču Klimno na hrvaškem otoku Krku in jo uporablja Kacin.

Klimno je majno, tiho in precej romantično naselje ob zalivu na severovzhodu otoka. Glavna znamenitost je cerkvica svetega Klementa iz 14. stoletja, po kateri je kraj dobil ime. V številnih apartmajih in počitniških hišicah letuje precej Slovencev, med njimi Jelko Kacin. Tam naj bi imel v bloku stanovanje oziroma apartma, ki naj bi ga zdaj prodajal. »Ne prodajam apartmaja,« je bil kratek 57-letni obramboslovec in politik.

Toda njegovi sonarodnjaki vedo povedati, da naj bi Kacin v bližini kupil sicer zazidljivo, vendar trenutno precej zaraščeno zemljišče, veliko okoli 1.000 kvadratnih metrov. Cena kvadratnega metra naj bi bila med 100 in 150 evrov (odvisno od tega, ali ima zemljišče gradbeno dovoljenje ali zgolj lokacijsko), tako da je ta parcela vredna med 100.000 in 150.000 evri. Vendar je slovenski evroposlanec tudi to zanikal: »Nimam zemljišča.« Na dodatno vprašanje, ali kupuje v Klimnu zemljišče, je odgovor ponovil: »Nimam zemljišča.« In dodal, da tam v bližini ni nobenega zemljišča.



V bližnjem pristanišču je zasidrana ladjica Sedmi val, ki naj bi jo uporabljal Kacin. Poznavalci pravijo, da ni nič posebnega in da gre za prenovljeno manjšo ribiško ladjico, ki pa je, glede na oznako SL – 1030, registrirana na otoku Silba. O njej je dejal, da ni njegova in da nas to nič ne briga. Kar lahko razumemo, da davkoplačevalce prav nič ne briga, kakšno premoženje ima in kaj uporablja njihov izvoljeni evroposlanec.

Seveda si Jelko Kacin glede na plačo to lahko privošči. Povprečni mesečni bruto prejemek slovenskih evroposlancev (skupaj s stroški in dnevnicami) je okoli 10.000 evrov oziroma 120.000 evrov na leto. Mandat evroposlanca traja pet let, Jelko Kacin pa bo prihodnje leto sklenil svoj drugi mandat. Slovenski evroposlanec lahko torej v dveh mandatih službovanja v Evropskem parlamentu zasluži 1,2 milijona evrov.