Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelka Godec: Upam, da bo NPU ob zdravnikih preiskoval tudi direktorje in vodje nabave

Deli na:
Jelka Godec: Upam, da bo NPU ob zdravnikih preiskoval tudi direktorje in vodje nabave

Foto: Primož Lavre

Nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zdravstvu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec (SDS) je ob današnjih kriminalističnih preiskavah v zvezi z nabavo opornic dejala, da je bila očitno odločitev o ustanovitvi komisije pravilna, čeprav so jim očitali, da se gredo lov na čarovnice.

"Če je današnja preiskava rezultat poročila naše komisije, potem sem vesela, da sta se Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in Specializirano državno tožilstvo (SDT) odločila oziroma sta skozi gradivo komisije spoznala, da je dovolj materije, da lahko obiščejo zdravstvene ustanove," je v današnji izjavi za medije dejala Godčeva.

Poslanka SDS bi kaj takega sicer pričakovala že prej, saj so pristojni organi z nekaterimi informacijami in gradivi razpolagali že pred ustanovitvijo preiskovalne komisije, pa je bila leta 2015 preiskava ustavljena in ponovno odprta prav v času, ko so začeli delovati tudi v parlamentu.

Ob tem je izrazila upanje, da NPU ne bo preiskoval samo zdravnikov v bolnišnicah, pač pa tudi vodje nabave in direktorje bolnišnic v takratnem obdobju, predvsem pa dobavitelje, ki so bili soudeleženi v celotni zadevi. Preiskati je namreč po njenem mnenju potrebno tako tiste, ki naj bi podkupnine prejemali, kot tudi tiste, ki naj bi jih dajali.

"Skrbi me, da bo današnja preiskava samo nekoliko razburkala javnost, dala vtis, da se je NPU odločil nekaj narediti na tem področju, ker smo bili nekateri zelo tečni in smo tudi večkrat opozarjali, da določene institucije ne delujejo, med njimi tudi NPU in SDT, na koncu pa iz tega viharja ne bo nič," je dejala Godčeva.


Po njeni oceni je danes pregledovati dokumentacijo v UKC Maribor in UKC Ljubljana nesmiselno, saj so vso originalno dokumentacijo, račune in podobno predali parlamentarni preiskovalni komisiji, ta pa jo je že predala NPU. Nesmiselne se ji zdijo tudi hišne preiskave pri zdravnikih doma, saj tam ne bo več česa najti, ker gre za dogajanje izpred nekaj let.

Potrebno pa bi bilo, je poudarila, pregledati predvsem račune in dokumente dobaviteljev in opraviti tisti del preiskave, ki je komisija zaradi pomanjkanja časa in sodnih ovir ni uspela. Pri tem je imela v mislih zasebne tekoče račune vpletenih ter ali je kdo od vpletenih imel tudi račune v tujini in so bile provizije morda nakazane tja.

Preiskovalci NPU so sicer danes zjutraj začeli izvajati hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje. Zaradi domnevne korupcije v zdravstvu preiskujejo deset ljudi in dve pravni osebi, nikogar od teh pa niso pridržali.

Kriminalisti v hišnih preiskavah, ki potekajo na 16 naslovih, iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. Po doslej zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, a to še ni dokončni znesek.

Godčeva je glede tega opomnila, da je v njihovo poročilo vključenih več pravnih oseb, ne le dve, po njenih dosedanjih informacijah pa gre pri omenjenih dveh za tisti, ki sta prodali zelo malo žilnih opornic in še to večinoma v eno bolnišnico, medtem ko večje za zdaj v preiskavo še niso vključene. O vsoti je dejala, da je nedvomno šlo za večje oškodovanje, kot ga za zdaj ocenjuje policija.