Revija Reporter
Slovenija

Afera žilne opornice: zakaj je solastnik Mladine izpustil iz rok "kokoš, ki nese zlata jajca"

STA

16. jun. 2017 15:01 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Boris Peric

Primož Lavre

Komisija DZ, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, je danes zaslišala predsednika uprave družbe KB 1909 Borisa Perica.

Družba je bila v obdobju, ki zanima komisijo, lastnica Mark Medicala v Italiji, ta pa je bil lastnik Mark Medicala v Sloveniji. Prav slednji je bil glavni dobavitelj opornic slovenskim bolnišnicam.

Peric je že na začetku pričanja pred preiskovalno komisijo poudaril, da se nikoli ni neposredno ukvarjal s prodajo žilnih opornic ali drugega medicinskega materiala. Njegove razlage so se zato nanašale predvsem na razvoj finančne družbe KB 1909 in njenih lastniških deležev v podrejenih družbah, tudi v italijanskem in slovenskem Mark Medicalu.

V odgovorih na vprašanja predsednice komisije Jelke Godec (SDS) - drugi člani komisije niso zastavili nobenega vprašanja - je Peric pojasnil tudi kreditne linije v skupini KB 1909. Pri tem je potrdil, da je družba enega od najetih kreditov zavarovala z Mark Medicalom v Sloveniji. Zanikal je trditve, da je slovenska družba služila zgolj za prelivanje dobičkov v Italijo. KB 1909 je sicer tudi solastnik tednika Mladina.

Družba KB 1909 je konec leta 1915 prodala italijanski Mark Medical in s tem posredno tudi Mark Medical v Sloveniji. Na vprašanje Godčeve, zakaj so se odločili za prodajo "kokoši, ki nese zlata jajca", je Peric odgovoril, da so preprosto na mizo dobili relativno dobro ponudbo in so se odločili zanjo. Poudaril je, da je novi lastnik ohranil delovna mesta.

Za Pericem je pred komisijo stopil Damiano Klanjscek, ki je bil pred leti eden od dveh poslovodij v slovenskem Mark Medicalu in tudi predsednik uprave Mark Medicala v Italiji. Na današnji seji pa komisijo čaka še zaslišanje predsednice uprave medijske družbe Mladina Denis Tavčar.