Revija Reporter
Slovenija

Bodo pred komisijo DZ prisilno privedli pričo Weissensteinerja?

STA

9. jun. 2017 5:55 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednica komisije DZ za žilne opornice Jelka Godec je že pred dvema tednoma vložila zahtevo za prisilno privedbo priče, a odgovora ni bilo.

Komisija DZ, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, upa, da bo danes vendarle uspela zaslišati nekdanjega vodjo nabave v mariborskem kliničnem centru Petra Weissensteinerja, ki se je že dvakrat opravičil zaradi zdravstvenih razlogov. Po mnenju komisije gre za izmikanje, zato je zahtevala prisilno privedbo priče.

Predsednica preiskovalne komisije, poslanka SDS Jelka Godec je v torek na novinarski konferenci pojasnila, da je komisija 25. maja na Okrajno sodišče v Mariboru vložila zahtevo za prisilno privedbo Weissensteinerja. Sodišče bi moralo po njenih besedah zadevo obravnavati prednostno, a do torka komisija še ni prejela odgovora.

Poleg Weissensteinerja komisija na današnji seji pričakuje tudi direktorja podjetja Mark Medical v Sloveniji Aleša Nanuta. Podjetje je v spornem obdobju bolnišnicam dobavljalo žilne opornice. Nanut bi moral pričati že na seji 19. maja, a ni prevzel vabila. Tokrat je po navedbah Godčeve vabilo vendarle prišlo v njegove roke.

Sicer je Godčeva v torek poudarila, da se je v slovenskem zdravstvu zagotovo preplačevalo žilne opornice, tudi do štirikrat. Ugotovitve komisije po njenem mnenju ne puščajo nobenega dvoma, da so nabavne službe v bolnišnicah zavestno kršile zakon o javnem naročanju. Opornice so kupovale tudi mimo javnih razpisov, zgolj na podlagi naročilnic.

Zaslišanja zdravnikov ter predstavnikov nabavnih služb in dobaviteljev, ki jih je doslej opravila preiskovalna komisija, so potrdila tudi kartelne dogovore o razdelitvi trga žilnih opornic, je opozorila Godčeva. Po njenih besedah je nezakonito početje vpletenih pripeljalo do tega, da so bile cene opornic v Sloveniji občutno višje kot v tujini.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila sicer ustanovljena aprila 2016, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013.