Revija Reporter
Slovenija

Jelinčičevi se pripravljajo na kongres in evropske volitve

STA

16. mar. 2019 5:55

Deli na:

Predsedstvo SNS bo danes razpravljalo o pripravah na programski kongres, ki bo sredi aprila, na njem pa bodo predvidoma predstavili tudi kandidatno listo za evropske volitve. O listi bo danes govorilo predsedstvo, odločeno pa je že, da bo njen nosilec novinar in popotnik Gregor Preac, na zadnjem mestu pa bo kandidiral prvak SNS Zmago Jelinčič.

Kot je za STA pojasnil Jelinčič, želijo pokazati, da gre stranka na majske evropske volitve resno. "Ne oziramo se na raziskave javnega mnenja, ki dajejo sumljive rezultate, ampak računamo na eno mesto v Evropskem parlamentu," je dejal in še pojasnil, da bodo nastopili z listo osmih kandidatov.

Danes bodo razpravljali tudi o aktualnem dogajanju v slovenskem političnem prostoru, med drugim o napovedani podpori poslancev SNS noveli zakona o izvrševanju proračuna, o kateri bo DZ prihodnji teden ponovno odločal na zahtevo državnega sveta. Po Jelinčičevih navedbah ne zastopajo stališča, da je tem bolje zanje, čim slabše je za oblast, kot to po njegovem mnenju delajo nekatere druge stranke. "Menimo, da je država preveč pomembna zadeva, da bi se z njo igrali," je dejal in spomnil na pomembnost proračunskih dokumentov.

Na današnjem predsedstvu bodo spregovorili tudi o najverjetnejših novih ministrih za okolje ter za zdravje, Simonu Zajcu in Alešu Šabedru. Pričakovati je odločitev, ali ju podpreti ali ne, sicer pa po Jelinčičevem mnenju ni pričakovati, da bi izvedla bistvene spremembe na svojih resorjih.

Predsednik vlade Marjan Šarec sicer novih ministrov še ni uradno predlagal DZ v imenovanje, je pa predsednika DZ Dejana Židana seznanil z odstopom ministra za zdravje Sama Fakina ter ministra za okolje in prostor Jureta Lebna.