Revija Reporter
Slovenija

Jelendolčani bodo danes preko brvi šli v službo in v šolo

STA

5. nov. 2018 6:00

Deli na:

Po ujmi z vetrom in močnim deževjem, ki je minuli teden prizadela mnoge kraje po državi, se bo pričelo ocenjevanje nastale škode. Še vedno se nadaljuje sanacija posledic ujme, posledice vetroloma v gozdovih na Koroškem in v Savinjski dolini pa si bo danes ogledala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Uprava za zaščito in reševanje pričakuje, da bodo občine, ki so bile prizadete v neurjih, podale pavšalno oceno škode na njihovem območju. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan upa, da bodo to storile še danes, nato pa bo uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode. S sklepom bodo pozvali občine in vodnogospodarska podjetja oziroma pristojna ministrstva, naj pripravijo oceno škode na stvareh in infrastrukturi.

Kolikšna bo škoda, Šestan še ne more oceniti, poročilo bo uprava pripravila predvidoma v mesecu dni. Glede na dosedanje podatke pa je pričakovati, da bo škoda presegla prag 2,6 milijona evrov, določen za izplačilo pomoči države.

Ob ugotavljanju škode se nadaljuje tudi sanacija prizadetih območij. V Občini Tržič, kjer je voda odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol, potekajo intenzivna intervencijska dela. Na tem območju bodo v nekaj dneh uredili obvozno cesto, do tedaj pa bodo tamkajšnjim prebivalcem omogočili dostop do Tržiča prek brvi in z avtobusnim prevozom. Tako bodo zaposleni iz Jelendola in Doline lahko danes predvidoma odšli tudi na delo.

Ujma je veliko škode povzročila tudi v gozdovih na Koroškem, kjer je zaradi vetroloma po ocenah podrtih med 90.000 in 100.000 kubičnih metrov drevja. Razmere si bo danes ogledala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.