mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je Roman Leljak našel truplo po vojni umorjenega hrvaškega komunista Andrije Hebranga? Jože Dežman ne verjame

Deli na:
Je Roman Leljak našel truplo po vojni umorjenega hrvaškega komunista Andrije Hebranga? Jože Dežman ne verjame

Roman Leljak in Jože Dežman. - Foto: Primož Lavre

Raziskovalec Roman Leljak je na podlagi dokumentov iz arhivov našel bunker nad železniško postajo Radeče, v katerem naj bi povojni komunistični oblastniki skrivali hrvaškega politika Andrijo Hebranga, ki so ga umorili leta 1949. Ker je v zaklonišču našel sežgano truplo, meni, da gre za izginulega Hebranga.

O tem so obvestili policijo, ki bo zdaj raziskala identiteto trupla. Ob tem je še zapisal, da naj bi predsednik komisije za prikrita vojna grobišča dr. Jože Dežman zoper njega in njegove sodelavce iz Društva Huda Jama sprožil kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja skrunitve grobišča.

Dežman zanika, da bi on sprožil kazenski postopek zoper Leljaka in njegove kolege, pač pa je to storila policija, saj je šlo za vdor nepooblaščenih oseb v zaščiteno lokacijo vojnega grobišča. Dodal je, da bo komisija dala arheologom naročilnico za analizo posmrtnega ostanka in za sanacijo grobišča.

»Po zbranih podatkih kaže, da sta na tej lokaciji dve protiletalski zaklonišči, v tistem, ki je bil odprt, pa se vidi samo razmetane fragmente posmrtnih ostankov. Glede na to, da vsa dejstva govorijo o dogajanju v letu 1945, bi bilo nujno, da Roman Leljak le objavi domnevne nove dokumente o domnevni usodi Andrije Hebranga. Po mojem vedenju so Hebranga našli obešenega v celici 1949 v Beogradu, zato ne verjamem, da bi ga peljali v bunker pri Radečah,« zaključuje Dežman.

Kot poroča portal siol.net, policija dogodek obravnava kot skrunitev grobišča, saj je bilo jasno evidentirano in ga zato nihče ne sme odpirati. Za to kaznivo dejanje je določena kazen do treh let zapora.  Objavljamo izjavo za javnost, ki jo je v zvezi s tem objavil Roman Leljak na Facebooku.

Izjava za javnost

Obrežje 60, Radeče, kaznivo dejanje umora, zaklonišče udbe, grobišče.

Na osnovi dokumentov, ki sem jih pridobil v arhivih, je tudi na območju nad železniško postaje Radeče obstaja bunker, ki ga je upravljala UDBA. V dokumentih o izginotju partizanskega veljaka Andrije Hebranga je navedeno, da so ga tajno pripeljali v Zagreb in ga imeli skritega na slovenski strani na lokaciji Brežice – Zidani Most.

V ponedeljek, 17.09. smo odprli zaklonišče na Obrežju 60 v Radečah. Gre za objekt, ki so ga kot zaklonišče uporabljali nemški vojaki ob nemškem bunkerju, ki je varoval progo. Po vojni ga je verjetno prevzela UDBA.

Ni bilo nobenega obeležja, oznake, križa ali kar koli drugega, ki bi kazalo, da je na tem mestu likvidiranih 60 do 80 četnikov, kot to trdi g. Jože Dežman. Kasneje, ko sem od novinarjev Planet TV obveščen, da je Dežman predlagal, da se proti Marko Štrovsu, Slavku Kmetiču, Miranu Hočevarju in meni uvede postopek kaznivega dejanja skrunitve grobišča, sem preveril na njihovi spletni strani lokacijo. Lokacija grobišča je dobra dva metra bolj desno od vhoda v zaklonišče. Kot rečeno, Dežmanova komisija nikoli ni označila to lokacijo, nikoli sondirala in preverila obstoj žrtev. Takšnih domnevnih, nepreverjenih morišč je ogromno.

Beton, s katerim je bilo zaklonišče zabetonirano nismo odstranili, tako, da ne vemo, če je za tem betonom še kakšen vhod v kakšen drugi prostor.

Društvo Huda Jama je v svojem obstoju postavilo tri kapelice, sedem spomenikov, pet plošč in 99 križev po Sloveniji. Nikoli se nismo in nikoli ne bomo skrunili nobeno žrtev. Prav nasprotno, brez pomoči države, se že vrsto let trudimo, da bi bile vse žrtve dostojno pokopane.

V zaklonišču smo našli truplo, predvidevamo, da je bilo sežgano. Mislimo, da ne gre za povojno likvidacijo.

Ali je ta oseba pogrešani Andrija Hebrang, pa upamo, da bo odgovorila policija. 

Drugih izjav ne dajemo.

V Radencih, 20.09.2018

Za Društvo Roman Leljak