Revija Reporter
Slovenija

Dolanc, Ribičič in Kardelj so Jovanko pošiljali v norišnico

Igor Kršinar

25. feb. 2018 19:59 Osveženo: 7:03 / 27. 2. 2018

Deli na:

Objavljamo dokumente o skrivnem življenju Titove vdove Jovanke Broz, ki jih je v beograjskih arhivih našel raziskovalec Roman Leljak.

Po diktatorjevi smrti je prejemala pokojnino v višini treh povprečnih plač, država ji je plačala stanovanjske stroške, hišno pomočnico in avtomobil z voznikom. A Jovanka s tem ni bila zadovoljna, saj se je morala izseliti iz Titove vile na Užiški 15, ki so jo preuredili v muzej. Zadnja leta je živela ločeno od maršala, saj se je ta od nje odselil v Beli dvor, partijski veljaki pa so se razburjali zaradi njenih intrig in sporov, zato so jo hoteli zapreti v norišnico.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, koliko denarja je državni vrh v osemdesetih namenil Jovanki in Pepci Kardelj; o izjemnih privilegijih »uboge« Jovanke, ki je vseeno menila, da si zasluži še več; kako je hotela visok vojaški čin in položaj v partiji; kako je ovirala delo komisije za popis Titove zapuščine; kako je Tito v hišnih copatih bežal od Jovanke; o svarilih zdravnikov, da je Jovankino obnašanje do Tita nevarno za njegovo življenje; kako so jo Slovenci pošiljali na pregled in v norišnico.