Revija Reporter
Slovenija

Je Janšev »mister šest odstotkov« Andrej Lovšin pretental Ukrajince? Nakazali naj bi mu 7,5 milijona evrov za oklepnike, teh pa niso dobili

Igor Kršinar
3 3.932

11. jul. 2023 6:00 Osveženo: 11:10 / 13. 7. 2023

Deli na:

Andrej Lovšin

Primož Lavre

Andrej Lovšin zanika, da bi posloval z Ukrajinci. Po naših informacijah naj bi mu češko podjetje za posredništvo pri nabavi oklepnikov plačalo 7,5 milijona avansa, oklepnikov pa Ukrajinci niso dobili.

Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da naj bi poslovnež Andrej Lovšin pred letom dni, še v času Janševe vlade, od Ukrajincev preko nekega češkega podjetja v Ljubljani dobil nakazanih 7,5 milijona evrov avansa za posredništvo pri dobavi oklepnikov. Denar naj bi nakazal v tujino, dobavili pa niso ničesar. Ukrajinci se zaradi tega čutijo izigrane in so zelo jezni. Poleg tega naj bi se v Ljubljani predstavljal kot zastopnik Pegasusa, vohunske programske opreme.

Toda Lovšin je te informacije odločno zanikal, prav tako pravi, da ni zastopnik Pegasusa: »Nikoli smo poslovali z Ukrajino, zato je to stoodstotno napačna informacija. Na kraj pameti mi ne pade, da bi poslovali z državo, ki je v vojni, saj to tudi po slovenski zakonodaji ni mogoče. Prav tako tudi nisem dobil nobenega denarja od Ukrajincev. Relacije s Čehi pa niso povezane z Ukrajino in se posebej rešujejo. Niso dostavili vseh ustreznih dokumentov, zato se zadeva zdaj rešuje na sodišču.«

Konkretnega spora nam ni hotel razkriti, češ da gre za poslovne zadeve. Dodal je še, da je zdaj upokojen, še vedno pa ima stike iz mnogimi poslovneži, ki jih med seboj poveže, ni pa udeležen v katere koli zadeve. V zadnjih obdobjih je potoval po Afriki in tam vzdržuje poslovne odnose. Vse relacije izhajajo iz njegovih zadnjih 15 let poslovanja, je še pojasnil.

Lovšin je v času osamosvojitve vodil vojaško obveščevalno službo, nato je prevzel družbo Intereuropa, pozneje pa svoje podjetje Optio, ki ga je pred leti prodal hrvaškemu dolžniškemu rekorderju Miletu Čaćiću; zdaj je podjetje izbrisano iz registra. Zoper Lovšina še vedno poteka sodni postopek zaradi naložbe Intereurope v logistični center Čehov. Družba je plačala 140 milijonov evrov za nakup zemljišča v lasti Konstantina Belousova, direktorja ruske družbe Riko Maš v lasti Janeza Škrabca, del kupnine 25 milijonov evrov naj bi končal na računu v Liechtensteinu, Intereuropa pa je na koncu terminal prodala bančni skupini Unicredit za 45 milijonov evrov. V času Janševe vlade je nadzorni svet Intereurope razpravljal o umiku 37,5 milijona evrov vredne tožbe zoper Lovšina, vendar se do tega ni opredelil in tako tožba ostaja.

V času »trgovine z orožjem« se ga je oprijelo ime »Mister šest odstotkov.« Težko je verjeti, da bi takrat karkoli počel brez vednosti in odobritve takratnega obrambnega ministra Janeza Janše. Toda v primeru oklepnikov je zdaj slišati, da naj bi med njima prišlo do nesporazuma. Oklepnike naj bi sprva nameravali prodati Ukrajini, zato naj bi Lovšin preko čeških posrednikov prejel avans, nato pa se je Janševa vlada odločila, da jih bo napadeni državi kar podarila.