Revija Reporter
Slovenija

Je Janša z Logarjem izstrelil prvi satelit ali gre za prenovo desnice?

STA

10. okt. 2024 12:13 Osveženo: 12:15 / 10. 10. 2024

Deli na:

Anže Logar in Janez Janša sta leta 2022 tako staknila glavi.

Primož Lavre

Politični akterji so ob izstopu Anžeta Logarja iz SDS in njegovi napovedi poti politične sredine še previdni s komentarji o umeščanju Logarjevega nadaljnjega delovanja na političnem parketu. Medtem ko nekateri vidijo možnost za sodelovanje, pa drugi ugibajo tudi, ali gre za nastajanje satelita SDS oz. njenega predsednika Janeza Janše.

Logar je namreč izstopil iz SDS, v kateri je deloval 25 let, so v sredo potrdili v stranki, kjer so prejeli njegovo izstopno izjavo. Ni pa še jasno, ali izstopa tudi iz poslanske skupine. Logar pa je danes tudi sam potrdil, da se je odločil za politično pot izven SDS. A na njo ne stopa sam, pravi. "Nastajali bomo postopoma, od spodaj navzgor, vsem na očeh," piše in vabi k sodelovanju. Napoveduje pot politične širine.

"Prenova desnice je očitno dejstvo, ki se ga ne da več ustaviti," so ob tem danes ocenili v NSi. Vodja strankinih poslancev Janez Cigler Kralj je v izjavi ob robu seje DZ poudaril, da se morajo "zdrave sile desne sredine" združiti, da na volitvah leta 2026 dosežejo preboj, "odslovimo škodljivo Golobovo vlado in vzpostavimo normalno desnosredinsko vlado". "Očitno so tudi nekateri drugi akterji na desnici ali pa desni sredini začeli to dejstvo spoznavati in ukrepati v tej smeri," je dejal.

Na vprašanje, ali med te sile šteje tudi Logarja, pa je odgovoril, da so nove, sveže sile tiste, ki prinašajo politiko združevanja. NSi je bila po njegovih besedah doslej vedno politična stranka, ki išče združevanje in povezovanje in tako bo tudi vnaprej, je zatrdil.

Bolj zadržani tako z morebitnimi napovedmi o sodelovanju kot tudi z ostrimi kritikami so v koalicijski SD. "Eno leto se pogovarjamo o Anžetu Logarju, mislim, da je imel eno leto zelo veliko prostora, da bi lahko tudi vsebinsko kaj povedal," je danes dejal predsednik SD Matjaž Han. Kot je spomnil, je bilo poskusov ustanavljanja strank po tistem, ko so razpadale posamezne poslanske skupine, v zgodovini države že veliko. Zatrdil pa je, da podpira vsakega posameznika in vsako politično stranko, ki dela v dobro ljudi in zna odgovoriti na realno stanje v državi.

Po njegovem mnenju pa je prehitro govoriti o možnosti sodelovanja, ker sam ne ve, kakšni bodo naslednji Logarjevi koraki. "Nobene potrebe ni, da katerokoli stranko, ki je sploh še ni, dajemo v politični prostor ali prostor pred kamero," je izpostavil Han.

Bolj ostri so medtem v največji vladni stranki Gibanje Svoboda, kjer je namestnik vodje poslancev Lenart Žavbi ocenil, da je prvak SDS Janša v orbito naslednjih parlamentarnih volitev izstrelil prvi satelit. "Tudi ime je zelo podobno tisti stranki, iz katere je prišel, vsaj volivke in volivci ne bodo imeli težave razločiti med enim in drugim," meni Žavbi. Sam sicer ne vidi politične volje za veliko koalicijo.

"Težko komentiram, jaz ne bi podcenjeval ne Logarja ne Janše in tudi drugih ne, to se bodo morali fantje sami zmeniti," pa se je na besede o novem satelitu odzval Han.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pa je kot zanimivo označil, da vsak, ki ustanovi stranko, želi slednjo, ne glede na to, s katerega politična pola prihaja sam, uvrstiti na sredino. "Eno so besede, drugo so dejanja, bomo videli, kaj bo sledilo," je dodal.

Medtem pa več upov v Logarja polaga prav nekdanja poslanka Svobode, danes nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. V današnji izjavi v DZ je Logarjevo delo ocenila kot pozitivno, v njem vidi "prihodnost slovenske politike". Prepričana je, da je Logarjeva odločitev za izstop iz SDS moteča za dve največji stranki, SDS in Gibanje Svoboda.

Sama pa meni, da Logar predstavlja rešitev za desni politični pol, da se ta "normalizira", da izstopi iz nenehne bitke dveh polov, da je v politiki možno govoriti tudi o sodelovanju. Ali priložnost za slednje v okviru poslanske skupine nepovezanih poslancev vidi tudi sama, Šetnic Pašek odgovarja, da se bodo o tem pogovarjali, a ne pred kamerami. "Kar se tiče sodelovanja z Anžetom Logarjem in njegovo prihodnjo zgodbo, pa tega seveda ne morem nikakor izključiti. Ne govorim o tem, da bi se sama vključila v tako novo zgodbo, ampak govorim o tem, da je to sodelovanje možno v dveh polih," je dodala.