Revija Reporter
Slovenija

Janševi in Golobovi skupaj v veliki koaliciji: to je župan SDS, ki si je zagotovil dobre zveze z vlado

Igor Kršinar
25 21.443

11. feb. 2023 6:00 Osveženo: 7:05 / 11. 2. 2023

Deli na:

Brežiški župan Ivan Molan nima težav s sodelovanjem z Gibanjem Svoboda

Primož Lavre

Na državni ravni sta Gibanje Svoboda in SDS največji politični nasprotnici, v občini Brežicah pa sta politični zaveznici. Formalno sicer nista v koaliciji, saj se je za projektno sodelovanje s Svobodo dogovoril župan Ivan Molan, ki je na volitvah nastopil kot samostojni kandidat, vendar je član SDS.

Župan Molan je za podžupana imenoval Aleksandra Gajskega iz vrst SDS, v Svobodi pravijo, da tega položaja ne bodo prevzeli. Kot možna podžupanja iz vrst Svobode se sicer omenja Mojca Florjanič, ki se je potegovala za županjo s podporo Svobode, SD, Levice in Desusa, vendar se je poslovila že po prvem krogu. Bila pa je izvoljena za občinsko svetnico na listi Svobode, v skladu z dogovorom z SDS pa je prevzela vodenje komisije za volitve in imenovanje, torej najpomembnejše komisije v občinskem svetu.

Gibanje Svoboda in SDS imata vsaka po osem svetnikov v 30-članskem občinskem svetu. S tem si je župan Molan zagotovil podporo večine občinskih svetnikov, poleg tega si obeta dobro sodelovanje z vlado, saj iz Brežic prihaja poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič, ki je tudi predsednica sveta največje vladne stranke.

Desna koalicija v Brežicah ni mogoča, saj lahko SDS računa le še na svetnika iz skupne liste NSI in SLS ter dve svetnici liste Ljudje za ljudi, ki je blizu SDS, vodi pa jo Petra Grajžl (čeprav ni bila izvoljena za svetnico), partnerka Aleksandra Zupančiča, nekdanjega prvega človeka Elektra Ljubljana, še prej pa vodje kabineta Janševega ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki je bil tudi na zadnjih lokalnih volitvah izvoljen za občinskega svetnika na listi SDS.

V prejšnjem mandatu je bil podžupan Bogdan Palovšnik iz vrst SD, ki pa je na volitvah rezultat prepolovila (s štirih na dva svetnika). Nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa po neuspehu v drugem krogu županskih volitev ostaja opozicijski občinski svetnik svoje liste. Po naših informacijah naj bi razmišljal o tem, da bi vnovič odprl odvetniško pisarno, ampak ne v Brežicah, temveč v Ljubljani.