Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je banka Hypo prala denar kralja kokaina?

Deli na:

Z afero z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria je povezan tudi t.i. kralj kokaina Darko Šarić, s katerim naj bi bila ta koroška banka vpletena v sporne posle, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Gre za enega največjih mamilarskih baronov na Balkanu, katerega kriminalno združbo preiskujejo tudi v Sloveniji. Trenutno je na begu.

Z afero z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria je povezan tudi t.i. kralj kokaina Darko Šarić, s katerim naj bi bila ta koroška banka vpletena v sporne posle, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Gre za enega največjih mamilarskih baronov na Balkanu, katerega kriminalno združbo preiskujejo tudi v Sloveniji. Trenutno je na begu.

APA povzema pisanje avstrijskega dnevnika Österreich, da naj bi bili uslužbenci banke in Šarić vpleteni v pranje denarja v velikem slogu - Šarić naj bi preko hčerinskih družb Hypo Alpe Adria banke pral denar, ki ga je zaslužil s preprodajo drog. Na račune Hypo banke, večinoma v Lichtensteinu, naj bi preko off-shore podjetij nakazal kar okoli 100 milijonov evrov.

Poleg tega je Šarić po pisanju časnika v letih 2007-2008 pri nizozemski Hypo Group Netherlands Corporate Finance najel kredit v višini 81,6 milijona evrov. Še en kredit v vrednosti 17,9 milijona evrov mu je v letih 2008-2009 odobrila Hypo Alpe Adria International AG.

Časnik se sklicuje na zapisnike z zaslišanj in druge dokumente srbske policije. Ti naj bi dokazovali, da se je posojeni denar stekel na račun podjetja Blok 67 Associates, nekega gradbenega projekta v Beogradu. Vračanje kredita je trajalo le kratek čas in se je kmalu povsem ustavilo. Nizozemska Hypo je tako dobila vrnjenih le 5,5 milijona evrov, medtem ko naj bi preostali dolg poplačal Šarić.


O ugotovitvah avstrijskih policistov, ki preiskujejo afero z banko Hypo Alpe Adria, bo danes z vodjo avstrijskih kriminalistov govoril srbski notranji minister Ivica Dačić. Ali posle banke Hypo Alpe Adria uradno preiskuje tudi srbska policija, pa Dačić v sredo za srbske medije ni želel razkriti, saj je to v pristojnosti tožilstva.

Poleg Srbije je afera že dodobra pretresla tudi Hrvaško, kjer naj bi bila vanjo med drugimi vpletena bivši premier Ivo Sanader in hrvaški general Vladimir Zagorac. Po pisanju agencije APA, ki se sklicuje na poročanje srbskega radia Free Europe, je pod drobnogledom tudi Črna gora, kjer naj bi 75 podjetij na sporen način prejelo skupno 280 milijonov evrov.

Sicer pa tudi slovenska policija od julija vodi predkazenski postopek v povezavi z delovanjem banke Hypo Alpe Adria, zaenkrat zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti ter zlorabe osebnih podatkov.