pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jazbinšek bi v Stožice preselil tudi druge ljubljanske športne projekte

Deli na:
Jazbinšek bi v Stožice preselil tudi druge ljubljanske športne projekte

Foto: Primož Lavre

Svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek opozarja na neizkoriščen prostor v in okoli ljubljanskega športnega centra Stožice. Predlaga, da bi tja preselili v drugih delih mesta načrtovane športne projekte, in sicer plavalni in gimnastični center ter curling steze. Za trgovsko dejavnost v Stožicah bo namreč težko dobiti investitorja, meni Jazbinšek.

Za dokončanje predvidenega trgovskega dela v športnem centru Stožice bi moral investitor po Jazbinškovih besedah prispevati okoli 54 milijonov evrov. "Takega junaka ni," je na novinarski konferenci dejal svetnik, ki za jesen napoveduje vnovično kandidaturo za ljubljanskega župana.

Po Jazbinškovem mnenju je bilo naivno misliti, da bo iz najemnin za trgovske lokale mogoče vračati kredite za posojila za izgradnjo športne dvorane in stadiona, ki sta svoja vrata odprla avgusta 2010. Nemoralno pa bi bilo, kot pravi, če bi tudi zaenkrat nedokončan trgovski del plačali davkoplačevalci.

V sedaj prazne prostore centra bi lahko tako po Jazbinškovem mnenju preselili druge športne dejavnosti, in sicer vsaj tri projekte, ki jih Ljubljana že načrtuje na drugih lokacijah. Gre za na Iliriji načrtovan plavalni center, gimnastični center Pegan-Petkovšek, predviden na Viču, in v Tivoliju načrtovane steze za curling, pojasnjuje svetnik. Po njegovih besedah bi te projekte lahko finančno pokrili, saj se načrtujejo sredstva zanje na drugih lokacijah.



Kot pravi, pri tem tudi ne vidi administrativnih in prostorskih ovir, po njegovem mnenju bi bilo to tudi v skladu s prostorskimi akti. Prav tako bi po njegovih besedah v Stožicah ostalo prostora še za fitnes prostore, igrišče za squash in druge športne dejavnosti. "Tako bi imeli nacionalni center, kot se spodobi," je dejal. Bi pa Jazbinšek nekaj prostorov ohranil za gostinske obrate, ki v takšnem centru "ne smejo manjkati".

Jazbinšek je kritičen do izvedbe projekta v Stožicah predvsem v delu, ki se nanaša na bančna posojila. Projekt se je po njegovih besedah začel graditi "brez investicijskega programa". Glede navedb, da so bile banke preslepljene, Jazbinšek pravi, da so bile "preslepljene skozi njihovo vodstvo".

Specializirano državno tožilstvo je aprila letos na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložilo zahtevo za preiskavo zoper tri od petih ovadenih v zadevi Športni park Stožice. Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je obtožbe iz preiskave označil za "popolnoma neumestne", pa je moral svojo vlogo pri 115-milijonskemu sindiciranemu posojilu družbi Grep za dokončanje trgovskega centra v športnem parku Stožice leta 2010, ki je končalo na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), pojasnjevati tudi parlamentarni preiskovalni komisiji o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu.