stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Predsednik Moka Bach: Slovenija je športni gigant

Deli na:
Predsednik Moka Bach: Slovenija je športni gigant

Foto: Olimpijski komite Slovenije

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je obisk v Sloveniji včeraj dopoldan začel z odprtjem Slovenskega olimpijskega izobraževalnega centra v Ljubljani in v svojem govoru med drugim poudaril, da je Slovenija glede na število prebivalcev pravi športni gigant.

Bach se je med obiskom naše države srečal tudi s slovenskim državnim vrhom. Najprej se je sestal s premierjem Mirom Cerarjem ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, nato pa še s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Po obeh sprejemih je Bach odšel v Športni park Kodeljevo, kjer je v okviru projekta Ujemi olimpijsko normo tekel na stadionu, med drugimi pa so se mu pridružili tudi predsednik Borut Pahor, ministrica Maja Makovec Brenčič ter predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Zvečer se je na Ljubljanskem gradu udeležil tudi dobrodelne prireditve, katere izkupiček bo namenjen Fundaciji za športnike iz socialno ogroženih okolij.

"Pripravil sem precej sofisticiran govor, a potem, ko sem videl ta muzej, bom govoril kar iz srca, ne pa bral s papirja," je po prisrčnem odprtju Slovenskega olimpijskega izobraževalnega centra v nakupovalnem središču BTC povedal Bach, ki ni mogel mimo uspehov slovenskega športa.

"Tukaj se počutim doma. Slovenija je dežela športa, morda pa je pomembna povezava tudi, da ste prvo olimpijsko medaljo osvojili prav v sabljanju," je dejal vodja mednarodnega olimpijskega gibanja, ki se je leta 1976 z reprezentanco Nemčije veselil olimpijskega zlata prav v sabljanju. Ob tem je dokazal, da se je na obisk Slovenije dobro pripravil in spomnil na številne uspehe slovenskega športa, na Leona Štuklja, Mira Cerarja, pa na uspehe Petra Prevca v zadnji zimi in druge.

"Ko je Slovenijo pred leti obiskal nekdanji predsednik Moka Juan Antonio Samaranch, je dejal, da je Slovenija morda mala država, a velika v športu. Imel je prav. Sam pa dodajam, da je Slovenija glede na število prebivalcev in na zadnje uspehe na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in Londonu 2012 pravi športni gigant."

"Mislim, da je obisk Thomasa Bacha največja nagrada za slovenski šport. Prepričan sem, da bomo v celoti povzeli agendo Moka 2020 in verjamem, da bo naša strategija zagotovila še svetlejšo prihodnost že tako uspešnega slovenskega športa," je poudaril prvi mož slovenskega športa Gabrovec. Dejal je tudi, da si OKS prizadeva za organizacijo novih olimpijskih dogodkov. Izpostavil je poletni olimpijski festival evropske mladine in pa evropske igre, ki bi jih gostili skupaj s Hrvaško in Italijo.

"Premor od leta 2002, ko je Bled gostil zimski olimpijski festival evropske mladine, traja že predolgo. To je bil dogodek, ki ga nismo nadgradili s kakšnim večjim. Ni skrivnost, da bomo kandidirali za poletne olimpijske dneve mladih in skupaj s Hrvaško in Italijo tudi za evropske igre. To so ambicije in seveda si želimo, da bi nas država - kot šport in ne kot OKS - pri tem podprla," je dejal Gabrovec in napovedal, da nekoč ni izključno niti to, da bi v Sloveniji spremljali tudi "prave" olimpijske igre.

OKS je ob obisku Bacha v Ljubljani predstavil tudi kolekcijo oblačil, v katerih bodo športniki zastopali slovenske barve na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, do katerih je še 112 dni. Slovenci bodo v belo-modro-zeleni barvni kombinaciji kitajskega opremljevalca Peaka. Osnovni motiv pri olimpijskih oblačilih predstavlja Triglav. Podobo so zasnovali pred letom in pol, glavni oblikovalec pa je bil spet Sandi Murovec. Kolekcijo sestavljajo nacionalni komplet, oblačila za prosti čas in svečana oblačila. Na odprtju iger bodo Slovenci malce bolj športni, dekleta bodo prepoznavna z belimi jaknami, fantje pa z zelenimi.

Med tistimi, ki so se pokazali na odru, so bili tudi športniki, med njimi kanuista Luka Božič in Sašo Taljat, judoist Rok Drakšič, atletinji Tina Šutej in Maja Mihalinec ter rokometaš Darko Cingesar. Gabrovec je Bachu podaril slovensko navijaško majico, v popoldanskih urah pa je z banko SKB podpisal pogodbo o nadaljevanju sodelovanja; SKB je glavni sponzor OKS od leta 1993.