sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jazbec bo ukrepe pri sanaciji bank pojasnjeval še članom vlade

Deli na:
Jazbec bo ukrepe pri sanaciji bank pojasnjeval še članom vlade

Foto: Bobo

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank postal tarča številnih kritik, bo na povabilo premiera Mira Cerarja dejstva pri reševanju bančnega sistema pojasnjeval še članom vlade. "Guverner uživa moje zaupanja, a bo moral odgovoriti na kar precej vprašanj," je napovedal Cerar.

Banka Slovenije se je v minulih dneh znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z določitvijo ceno likvidacijske vrednosti posamezne banke ter z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke v minulih dneh večkrat odločno zavrnil.

Politika je enotna, da je treba to zadevo razčistiti. V parlamentu so se zavzeli za uvedbo najrazličnejših preiskav in revizij, DZ bo o sanaciji bank razpravljal tudi na izredni seji. Konkretna pojasnila in odgovore na odprta vprašanja pa zahteva tudi ministrski zbor. Banka Slovenije zaenkrat uživa zaupanje vlade, če pa se bo izkazalo, da so bile storjene nepravilnosti, bo vlada vse pristojne pozvala k takojšnemu ukrepanju, je napovedal premier.

Vpleteni v zgodbo sicer čakajo na odločitev sodišča o ustavnosti dejanj v tej zgodbi. Ustavno sodišče je lansko jesen odločilo, da se bo v postopku ustavne presoje zakona o bančništvu in novele tega zakona, ki je bila ena od podlag za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic podržavljenih bank, obrnilo na Sodišče EU v Luksemburgu. Do njegove odločitve pa je postopek za oceno ustavnosti prekinilo.

Vlada naj bi danes razpravljala tudi o prijavi gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom na razpis za evropska sredstva iz instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), ki se izteče 26. februarja. Slovenija bi lahko pri tem računala na okoli 400 milijonov evrov, za manjkajočo milijardo pa je vlada računa na javno-zasebno partnerstvo.