palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Guvernerja BS Jazbeca bo bančna komisija vprašala, kaj so pri njem počeli kriminalisti

Deli na:
Guvernerja BS Jazbeca bo bančna komisija vprašala, kaj so pri njem počeli kriminalisti

Foto: Bobo

Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu bo nastopil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. V osredju zaslišanja bodo razlogi za likvidacijo Factor banke in Probanke, po pričakovanjih pa tudi ozadje najnovejše kriminalistične preiskave zaradi sanacije bank konec leta 2013.

Komisija se ukvarja s prepoznavanjem zlorab v bančnem sistemu, ki so pripeljale do obsežne sanacije z davkoplačevalskimi sredstvi, in ugotavljanjem odgovornosti za tak razvoj dogodkov. V preteklih mesecih je zaslišala nekdanje vodilne že ugaslih Factor banke in Probanke, nižje uslužbence v obeh bankah in predstavnike revizorjev. Pred njo so nastopili uslužbenci Banke Slovenije, dva nekdanja guvernerja Mitja Gaspari in Marko Kranjec, pa tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer.

Sedaj bo pred njo pričal Jazbec, guverner osrednje bančne institucije v času, ko se je ta skupaj z vlado konec leta 2013 namenila sanirati slovenski bančni sistem. Sanacija je takrat stala okoli pet milijard evrov davkoplačevalskega denarja, postopke pa je te dni pod drobnogled vzel Nacionalni preiskovalni urad, ki preiskuje sum neupravičeno izrečenega izrednega ukrepa prenehanja obveznosti banke, neuradno ravnanje Banke Slovenije pri izbrisu podrejenih obveznic NLB.