Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romana Tomc vendarle dahnila Janezu Janši »DA« za nastop na predsedniških volitvah

Deli na:
Romana Tomc vendarle dahnila Janezu Janši »DA« za nastop na predsedniških volitvah

Foto: Bobo

Prvaku SDS Janezu Janši je vendarle uspelo prepričati evropsko poslanko Romano Tomc, da se bo v imenu stranke podala na predsedniške volitve.

Po naših informacijah naj bi po napornih pogajanjih dobila zagotovilo, da bo tudi na prihodnjih evropskih volitvah uvrščena dovolj visoko na listi, torej na prvem ali drugem mestu.

Pred kratkim nam je zanikala, da bi predsedniško kandidaturo pogojevala z vnovično kandidaturo na evropskih volitvah, po drugi strani pa nam je tudi večkrat zaupala, da si ne želi nastopiti na predsedniških volitvah. Po naših virih je bila evropska poslanka prva izbira prvaka SDS za predsedniške volitve, nenazadnje je tik pred božičnimi prazniki njeno kandidaturo javno naznanil podpredsednik stranke in njen evropski kolega Milan Zver.

Kljub temu še pred počitnicami ni bilo povsem znano, kdo bo predsedniški kandidat SDS, saj je Janša na zadnji seji sveta povedal, da še vedno nimajo kandidata. V rezervi je imel pripravljenega nekdanjega predsednika državnega zbora in aktualnega predsednika zbora za republiko Franceta Cukjatija, toda najbolj si je želel žensko, zlasti ker NSI kandidira svojo predsednico Ljudmilo Novak.

Kot je javno povedal Janša, je bilo v SDS evidentiranih dvanajst kandidatov. Med njimi so po naših informacijah poleg Tomčeve in Cukjatija še Eva Irgl, Branko Grims, Franci Breznik in Tone Krkovič. Aleš Hojs in Patricija Šulin naj bi že takoj na začetku sporočila, da ju predsedniška bitka ne zanima.

Končno odločitev o kandidatu na predsedniških volitvah bo stranka sprejela na seji sveta to soboto. Glede na to, da naj bi Janši uspelo prepričati Tomčevo, je izid najbrž jasen. Kandidatki SDS ne bo treba zbirati 3000 podpisov volivcev, saj naj bi jo s podpisi podprlo vseh 19 poslancev največje opozicijske stranke.