Revija Reporter
Slovenija

Janševa Kopriva se je spet opekla: Alenka Jeraj se je osramotila z lažjo o posilstvih

M. M.
24 1.593

5. apr. 2023 16:23 Osveženo: 16:28 / 05. 4. 2023

Deli na:

Alenka Jeraj

Sta

Poslanka SDS Alenka Jeraj je pred leti kot Kopriva na twitterju širila dezinformacije propagandnega stroja SDS, zdaj pa to očitno počne pod svojim imenom v uradnih poslanskih vprašanjih.

»Po zanesljivih neuradnih podatkih policije je policija letos (torej v treh mesecih!) samo na območju Ljubljane obravnavala že 57 primerov posilstev, v katerih je osumljeni storilec ilegalni migrant,« je v poslanskem vprašanju vladi zapisala poslanka SDS Alenka Jeraj.

Policija je njene podatke zavrnila. »V Policiji odločno zanikamo, da bi bilo v letošnjih treh mesecih le na območju Ljubljane že 57 posilstev s strani ilegalnih migrantov. Gre za v celoti neresnično informacijo, ki ne temelji na podatkih policije,« so zapisali na policiji.

V omenjenem obdobju je bilo na območju PU Ljubljana prijavljenih devet posilstev, od tega naj bi jih šest zakrivili državljani Slovenije, nobeno pa ni pripisano tujcem, ki bi na nezakonit način vstopili v Slovenijo, so pojasnili na policiji.

Tako drzno vlačenje grozljivih številk na plan je osupnilo in razjezilo marsikoga. Za primerjavo: v vsej Sloveniji je bilo v celotnem letu 2021 prijavljenih le 55 primerov posilstev. Predsednica države Nataša Pirc Musar je Jerajevo naravnost obtožila, da je v svojem poslanskem vprašanju zavestno promovirala laž: »Zgrožena sem nad tem vprašanjem in je nedostojno položaja poslanke, ki si je drznila postaviti vprašanje na temeljih, za katere je vedela, da so neresnični.«

Spolno nasilje se večinoma dogaja v okoljih ki so nam znana, pa so se odzvali v  Inštitut 8. marec. »Dogaja se na fakultetah na delovnem mestu, doma, torej v okoljih kjer naj bi se počutili varni.  Raziskave kažejo da storilci v veliki večini primerov niso neznanci iz temne ulice ampak ljudje, ki jih žrtve poznajo,« pravijo v inštitutu.

Ko so Slovenske novice Jerajevo soočile s takim odgovorom policije, tega ni komentirala, češ da bo počakala na uradni odgovor vlade. »Ker policija ne objavlja podatkov, pričakujem, da bodo v odgovoru posredovali natančne številke in ukrepe,« je dejala za Slovenske novice.