kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če bo Aleksandra Pivec hotela nadaljevati politično kariero, se bo morala pridružiti SDS ali SLS

Deli na:
Če bo Aleksandra Pivec hotela nadaljevati politično kariero, se bo morala pridružiti SDS ali SLS

Janez Janša in Aleksandra Pivec. - Foto: Primož Lavre

Telenovela z razreševanjem predsednice Desusa Aleksandre Pivec se bo nadaljevala v sredo. Potem ko je statutarna komisija stranke ugotovila, da ima svet stranke tudi pristojnost razrešitve predsednice, je Pivčeva dejala, da odločitev komisije spoštuje, je pa ne prizna.

Še teden pred tem, ko je svet stranke sklenil za mnenje zaprositi statutarno komisijo, je javno obljubila, da bo odločitev komisije sprejela, tudi če bo zanjo negativna. Svet stranke ji je že izrekel nezaupnico, še pred tem ji je odpovedala poslušnost celotna poslanska skupina, ob tem so poslanci zagrozili, da bodo skupinsko zapustili stranko in se povezali v nepovezano poslansko skupino, če bo Pivčeva še naprej ostala predsednica.

Podobno je izstop iz stranke napovedal tudi predsednik sveta in minister za zdravje Tomaž Gantar, ki ga poslanci bolj kot koga izmed podpredsednikov želijo videti na čelu stranke do kongresa in najverjetneje tudi po njem.

Pivčeva sicer vztraja, da lahko o njeni usodi odloča le kongres stranke, ki jo je tudi izvolil za predsednico. Toda do kongresa se lahko zgodi še veliko. Stranka lahko ostane brez poslancev, brez njih pa bo težko delovala v vladi. Predsednik vlade Janez Janša bi se v tem primeru moral o podpori vlade pogovarjati s poslansko skupino, ki pa je zaradi arogantnega obnašanje Pivčeve vedno bolj nervozna.

Aleksandra Pivec bo tudi težko ostala ministrica, če je poslanci ne bodo več podpirali. Nekateri že glasno napovedujejo možnost interpelacije proti njej, ki bi jo podprli. Toda za zdaj je videti, da je bolj verjetno, da jo bo v sredo razrešil svet stranke, nato pa se bo Pivčeva zoper sklep sveta pritožila na upravno sodišče. Svet stranke bo tudi sklical predčasni kongres, na katerem bodo volili novo vodstvo stranke.

Seveda pa ob tem največ škode doživlja stranka Desus, ki je tarča neukročene trmoglave predsednice.

Na kongresu se lahko poleg tega zgodi, da bodo razpravljali o odhodu Desusa iz vlade, razplet tega je težko napovedati, v primeru takšne odločitve se bo moral premier Janša spet o vladnih projektih pogovarjati s poslansko skupino in ne s stranko.

Če bo Pivčeva hotela nadaljevati politično kariero, se bo morala pridružiti SDS ali SLS, kjer jo kljub njenim spornim obiskom v Izoli in na Krasu najbolj podpirajo. Očitno imajo v teh dveh strankah drugačne politične standarde.

Težko pa je verjeti, da bi bila lahko nova stranka, ki bi jo ustanovila, uspešna. Sploh zato, ker je Pivčevo pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija, poleg tega še vedno obstaja možnost, da bi se kriminalistična preiskava zaradi afere SRIPT, pri čemer je kot državna sekretarka v Cerarjevi vladi prejemala honorar na sporen način, razširila tudi nanjo.

Seveda pa ob tem največ škode doživlja stranka Desus, ki je tarča neukročene trmoglave predsednice.