Revija Reporter
Slovenija

Janšev brezobzirni načrt: nesposoben drobiž na desni si bo podredil, tisti z občutljivim želodcem pa bodo šli k Logarju (KOMENTAR)

Ivan Puc
11 3.059

3. mar. 2023 6:00

Deli na:

Janez Janša in člani SDS nekaj ur po porazu na volitvah.

Bobo

Po volitvah 1996 – za nami je že bila že poosamosvojitvena prva petletka – smo dobili tri dokaj močne pomladne stranke. V nasprotju s pričakovanji po Depali vasi se je najbolje odrezala SLS (pred tem kmečka zveza) Marjana Podobnika in ne takrat še socialdemokratska stranka nekdanjega osamosvojiteljskega in iz Drnovškove druge vlade vrženega obrambnega ministra Janeza Janše. Krščanski demokrati Lojzeta Peterleta so plačali davek za sodelovanje z Drnovškovo LDS. To so bile volitve, na katerih je pomladni trojček dobil 45 mandatov – nikoli več toliko.

Po podpisu sporazuma o priključitvi Kanglerjeve Nove ljudske stranke k SDS, se pojavljajo napovedi, da bo verjetno SDS lahko pridružila tudi SLS. Njen tretji neuspešen poskus vrnitve v državni zbor naj bi bil dovolj. Namesto združevanja SLS in SKD leta 2000 bi se manjša riba preprosto dala pojesti večji. V okoljih, kjer je SLS močnejša s svojimi župani, bi lahko po vzoru primera Kangler prevzela tudi vodenje odbora SDS.

Denimo v Naklem, kjer ima SLS župana in kar pet svetnikov, SDS pa je, četudi je mnogo večja stranka na državni ravni, obdržala le še enega svetnika – nekdanjega župana. Kot nam je zatrdil predsednik SLS Marko Balažic, ostajajo samostojna stranka, ne pogovarjajo se o pripojitvi oziroma praznjenju prostora desno od sredine.

Večkrat potrjeno nesposoben, naj se ves drobiž na desni spravi pod okrilje SDS, kdor pa ima občutljiv želodec, bo zanj pripravljena bolj zmerna in sredinsko povezovalna »platforma« Anžeta Logarja.

Janši pred četrt stoletja ni uspelo z večinskim volilnim sistemom oblikovati dvostrankarskega sistema. Takrat mu je pritegnil predsednik LDS Janez Drnovšek, ni pa prepričal dovolj poslancev LDS na čelu s Tonetom Anderličem. Tudi SLS se je temu načrtu uprla. Do dominacije na desnici je moral po daljši poti. Od leta 1996 dalje se je od pomladnih strank krepila le SDS, ne pa tudi »pomlad« v seštevku.

Na zadnjih volitvah sta SDS in NSI zbrali 35 mandatov, za slab izid (deset mandatov manj kot leta 1996) pa so krivi drugi, ki jim ne uspe prestopiti parlamentarnega praga, ali pa tako kot NSI niso sposobni doseči več kot deset mandatov. Večkrat potrjeno nesposoben, naj se po tej logiki ves drobiž na desni spravi pod okrilje SDS, kdor pa ima občutljiv želodec, bo zanj pripravljena bolj zmerna in sredinsko povezovalna »platforma« Anžeta Logarja.

Podobnost z logiko novih obrazov in Robertom Golobom, ki je v Gibanje Svoboda prav tako kooptiral drobiž na levi, ki je ostal zunaj parlamenta, ni naključna. Sicer pa, kot slišimo z vrha, vse opcije so odprte.