sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša začel obisk v Albaniji

Deli na:
Janša začel obisk v Albaniji

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj v Tirani začel dvodnevni uradni obisk v Albaniji, kamor ga je povabil albanski premier Sali Berisha. Udeležil se je slovesnosti ob 100. obletnici samostojnosti Albanije, ob robu katere je imel predvidena srečanja s številnimi državniki, ki so prav tako na obisku ob visokem državnem jubileju.

Kot piše na spletni strani predsednika vlade, je osrednji namen obiska predvsem krepitev sodelovanja med Slovenijo in Albanijo s posebnim poudarkom na področju gospodarstva. Premiera bosta po napovedih govorila o razmerah na Zahodnem Balkanu, pogovori pa bodo namenjeni tudi prenosu slovenskih izkušenj v luči reformnih prizadevanj Albanije za napredek v procesu približevanja EU.

Gre za povratni obisk, potem ko je bil Berisha septembra na prvem uradnem obisku v Sloveniji. Takrat je Janša pohvalil reforme, ki jih je Albanija izvedla v zadnjem času in ki jo približujejo EU. Premiera sta tudi izrazila prepričanje v krepitev gospodarskega sodelovanja med državama; potencial za to vidita na različnih področjih - od turizma, energetike, rudarstva, gradbeništva do bančnega sistema.

Slednje je sicer relativno skromno. Blagovna menjava je v prvih petih mesecih letos po podatkih Izvoznega okna znašala 15,3 milijona evrov, v lanskem letu pa nekaj manj kot 40 milijonov evrov. Prevladuje izvoz, saj je Slovenija v Albanijo od januarja do maja letos izvozila za dobrih 15 milijonov evrov blaga, uvozila pa ga je le za okoli 200.000 evrov. Slovenija v Albanijo izvaža predvsem farmacevtske proizvode in živila.