Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

OZP za arbitražo podprl predlog strokovne skupine MZZ

Deli na:
OZP za arbitražo podprl predlog strokovne skupine MZZ

Foto: Bobo

Odbor DZ za zunanjo politiko je na današnji seji o memorandumu za arbitražo o meji s Hrvaško sprejel sklep, s katerim predlaga DZ, naj podpre predlog, ki ga je pripravila strokovna skupina na MZZ. Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, "ker je stroka zmagala nad politiko", premier Janez Janša pa po seji ni dajal izjav.

V sklepu, ki ga je OZP sprejel brez glasu proti in ga predlaga poslancem v sprejetje na današnji izredni seji DZ, vladi predlagajo, naj na arbitražno sodišče pošlje omenjeni predlog, poslanci pa so še dodatno opredelili, kaj pričakujejo od arbitražnega sodišča.

"Republika Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem, torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991," piše v sklepu, ki ga je po seji prebral predsednik OZP Jožef Horvat.

"Republika Slovenija bo kakršnokoli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja republike Slovenije z odprtim morjem, v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena arbitražnega sporazuma, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev 'ultra vires', to pomeni, v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča," je v kratki izjavi še povedal Horvat.

Pred in med zasedanjem

Odbor DZ za zunanjo politiko danes za zaprtimi vrati razpravlja o predlogu memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško, t.i. predlog A1, ki ga je na sobotni dopisni seji potrdila vlada. Zunanji minister Karl Erjavec je pred začetkom seje menil, da je ta predlog škodljiv za slovenske interese, ker ga je težko argumentirati.

"Treba je vedeti, da bo arbitražno sodišče presojalo po mednarodnem pravu in zato je treba imeti prave argumente," je dejal Erjavec v izjavi za novinarje.

Erjavec ne ve, kdo je pripravil nov predlog, ki je, kot je dejal, v petek "priletel" na sejo vlade, domneva pa, da so ga pripravili "tisti, ki se zbirajo okoli Zavoda 25. junij".

Kot je poudaril, zunanje ministrstvo tega predloga ni pripravilo in ga na današnji izredni seji DZ tudi ne bo zagovarjalo. Ponovil je, da je predlog ministrstva strokoven in pripravljen tako, da bo Slovenija dosegla svoj strateški interes, to je prost dostop do odprtega morja.

"Mednarodni odvetniki, ki smo jih najeli, popolnoma stojijo za predlogom, ki ga je pripravilo zunanje ministrstvo," je poudaril. Erjavec je še izrazil upanje, da bo v DZ toliko treznosti, da bo sprejet predlog zunanjega ministrstva.

Premier Janez Janša ob prihodu na sejo OZP ni dajal izjav, je pa že na petkovi novinarski konferenci omenil, da vlada predlaga "malenkostne dopolnitve" predloga A, ki ga je pripravila strokovna skupina. DZ naj bi se, je v petek dejal Janša, tako odločal "med osnovno varianto in minimalno dopolnjeno varianto.

Dobri dve uri po začetku današnje seje je premier Janša za kratek čas zapustil sejno sobo in zbranim novinarjem dejal le, da "so blizu soglasju".

Poslanec največje opozicijske stranke PS Jani Möderndorfer pa je v izjavi pred sejo OZP ocenil, da gre za zadnji poskus vlade, kako odgovornost prevaliti na DZ, predvsem zato, ker se zunanji minister in predsednik vlade ne razumeta. V arbitražnem sporazumu po njegovih besedah "več kot jasno" piše, da je za to odgovorna vlada.

Möderndorfer ne ve, kako se bo danes odločil DZ - glede na to, da je imela vlada za pripravo tega dokumenta na voljo tri leta, poslanci pa naj bi se z njim seznanili in odločili v zgolj nekaj urah.